Roger van Boxel: ‘’Breek het kolossale AMC maar af!”

maandag 19 maart 2012
timer 3 min
Roger van Boxel, topman van zorgverzekeraar Menzis, denkt dat grootschalige zorginstellingen op de terugweg zijn. “De zorg zal meer naar de mensen toe gaan. Om te beginnen in eerstelijncentra in de wijken. Ook poliklinieken kunnen daar hun cliënten ontvangen. In dit perspectief heb ik onlangs badinerend gezegd: ‘’Breek het kolossale AMC maar af!”

Roger van Boxel, bestuurvoorzitter van Menzis, bracht deze prikkelde visie naar voren tijdens het praktijkcongres ‘Gebiedsontwikkeling slim vlottrekken’ op 15 maart jl., georganiseerd door de Praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling TU Delft. In zijn bijdrage bepleitte Van Boxtel voor koppeling van zorg, wonen en pensioen. In alle drie de sectoren speelt het nijpende probleem van de financierbaarheid. Bij ongewijzigd beleid is zowel de aow (pensioen) als de awbz (zorg) over tien à twintig jaar niet meer op basis van solidariteit te betalen.

Op de proef gesteld

“Jonge mensen vragen zich af waarom ze zoveel moeten afdragen voor de awbz en de aow wanneer ze er zelf naar verwachting nooit gebruik van kunnen maken. Over twintig jaar staan tegenover elke gepensioneerde nog slechts twee werkenden.” De solidariteit tussen de generaties wordt verder op de proef gesteld nu jonge starters geen huis kunnen kopen terwijl veel ouderen in grote welstand leven.

Terug naar kleinschaligheid

In de toekomst zal het noodzakelijk zijn dat ouderen zo lang mogelijk op zich zelf blijven wonen. 48% van de Nederlanders heeft er echter geen vertrouwen in dat ze dan ook van goede zorg worden voorzien, aldus de bestuursvoorzitter van Menzis. Hij pleitte daarom voor het “gezamenlijk inleggen op wonen, zorg en pensioen.” “Ik heb de oplossing ook nog niet, maar de alwetende instituties die aanbodgericht werken, zoals de grote zorginstellingen, staan onder druk. We gaan terug naar kleinschaligheid, dichtbij de mensen in de wijk, de zorg .” Voor zeer specialistische zorg blijven een beperkt aantal grote ziekenhuizen over. Waarvoor mensen dan ook wat verder moeten reizen.

Het fysiek verbinden van wonen en zorg

Van de bouw- en ontwikkelsector verwacht Van Boxtel slimme oplossingen voor het fysiek verbinden van wonen en zorg. Het rondzingende idee dat de zorgverzekeraars als financier kunnen optreden, is een illusie. “Als verzekeraars denken wij graag met plannenmakers en investeerders mee en verbinden die met onze eigen zorginvesteringen in gebieden waar wij veel verzekerden hebben.” Mee investeren in groengebieden onder het motto: ‘’goed voor de gezondheid’’ is echter niet aan de orde, maakte de zorgtopman duidelijk.

Meer weten over bouw en zorg?  Bestel hier het themanummer Bouw & Zorg van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel