Rijksbouwmeester Frits van Dongen treedt toe tot H-team

maandag 10 september 2012
timer 2 min
Rijksbouwmeester Frits van Dongen is toegetreden tot het H(erbestemmings)-team.  "Herbestemming is voor mij dé opgave van de komende jaren. Het onderwerp staat dan ook hoog op mijn agenda. Daarbij gaat het niet alleen over het redden van lege gebouwen, maar ook over het benutten van braakliggende terreinen en het voorkomen van de verloedering van wijken en buurten. Kortom, het gaat over het economische en sociaal-culturele vestigingsklimaat van Nederland."

Op de vraag waarom hij toe wil treden tot het H-team merkt hij op: "Ik heb grote waardering voor wat het H-team tot nu toe gedaan heeft. Zij hebben herbestemming als oplossing voor het probleem van leegstand niet alleen goed onder de aandacht gebracht, maar ook vanuit allerlei perspectieven belicht en in beeld gebracht."

Nieuwe impulsen

Het toetreden van de Rijksbouwmeester tot het H-team zorgt ook gelijk voor nieuwe impulsen. Duco Stadig, voorzitter H-team, zegt hierover: "Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat in de wereld van het vastgoed, erfgoed en ontwerp het vraagstuk van herbestemming wel op de agenda staat. Er is nog wel behoefte aan praktische kennis, maar daar vindt op dit moment al veel innovatie plaats. Maar als je de politieke programma’s leest en de ambtelijke discussies in Den Haag volgt, dan lijkt de urgentie van het leegstandsvraagstuk en de kans die herbestemming biedt nog onvoldoende doorgedrongen. De economische realiteit is dat de bouw grotendeels stil is gevallen. Faillissementen bij bouwers, hun toeleveranciers en ontwikkelaars zijn helaas aan de orde van de dag. Klassieke opdrachtgevers, zoals gemeenten en corporaties, zijn nauwelijks nog in staat om projecten van de grond te tillen. Ik sluit niet uit dat deze stilstand in de bouw een forse negatieve impuls geeft aan de samenleving als geheel waardoor vertrouwde zekerheden als dominostenen kunnen gaan vallen: banken, beleggingen, pensioenen, koopkracht, concurrentiekracht. Dit soort aspecten rondom vastgoed hangen allemaal met elkaar samen. Er is crisis in de wereld en dan kijken we eerst naar Griekenland en Spanje, maar een minstens zo belangrijke crisisbron staat vlak voor onze neus: leeg vastgoed. Samen met Frits gaan we dan ook nadenken wat wij de formateur hierover zullen meegeven. De politiek moet wakker worden. Geen tijd te verliezen."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel