Rijk en Gemeenten missen jaarlijks 700 miljoen
Door de verminderde bouwactiviteiten aan de rand van steden en dorpen, op de zogenaamde uitleglocaties, halen Gemeenten en Rijk veel minder inkomsten binnen dan enkele jaren terug.
Gemiste omzet
De bouwproductie blijft op die plekken jaarlijks bijna 10 duizend woningen achter bij de behoefte. Doordat er minder gebouwd wordt, lopen de gemeenten ongeveer 290 miljoen euro omzet mis door onverkochte bouwgrond - rekening houdend met lokale verkoopprijzen. Daarbovenop mist de Rijksoverheid een bedrag van ongeveer 410 miljoen aan btw. Dit bedrag aan gemiste btw-inkomsten valt eigenlijk nog hoger uit, omdat hierbij nog geen rekening is gehouden met de investeringen die eigenaren aan hun nieuwe woning doen, zoals het plaatsten van keukens en het inrichten en aankleden van de woning.
Kosten al gemaakt
De meeste uitleglocaties zijn door gemeenten al aangekocht en bouwrijp gemaakt. De kosten hiervan zijn dus al gemaakt. Daardoor zal het hier berekende omzetverlies direct drukken op het gemeentelijk grondbedrijf en de gemeentebegrotingen.
Omzetverliezen
De omzetverliezen zijn het grootst in Het Gooi, Regio Haarlem en het gebied tussen Utrecht en Amersfoort. Hier komt de omzet van gemeenten gemiddeld circa 8 tot 10 procent lager uit dan mogelijk zou zijn. Bij deze overwegend kleinere gemeenten wordt doorgaans veel verdiend op de uitleglocaties omdat het bouwprogramma daar voornamelijk uit (duurdere) koopwoningen bestaat. Amsterdam en Almere, beide grote gemeenten met een sterke uitbreidingsbehoefte, lopen jaarlijks respectievelijk 11 en 13 miljoen mis.
De inkomsten uit de grondexploitatie worden in de gemeentelijke begroting veelal gebruikt om andere uitgaven te bekostigen en verliezen te dekken. Tot nu toe zijn tegenvallende inkomsten veelal doorgeschoven naar de toekomst. Wanneer de woningbouw niet aantrekt, zullen gemeenten hun financiële verlies de komende jaren moeten nemen.
Reactie toevoegen