Richtlijn Brandveiligheid stalen parkeergarages

vrijdag 24 februari 2012
timer 2 min
Bouwen met Staal heeft de richtlijn Brandveiligheid stalen parkeergarages gepubliceerd. Deze 32 pagina’s tellende uitgave biedt ontwerpers en medewerkers van brandweer en bouwtoezicht praktische handvatten voor het bepalen van de brandwerendheid van staalconstructies in natuurlijk geventileerde parkeergarages

De richtlijn gaat uit van toepassing van structural Fire Safety Engineering volgens het natuurlijk-brandconcept. Hierbij worden met behulp van fysische modellen realistische brandscenario’s beschreven, rekening houdend met factoren als de geometrie van de parkeergarage, de beperkte vuurlast, de geringe bezettingsgraad, ventilatie via openingen in gevels of dak, de directe vluchtroutes en de eventueel geplande brandmeldinstallatie en stuwkrachtventilatoren. Aan de hand van deze scenario’s wordt het gedrag van de staalconstructie bij brand bepaald.

 

Uitwerking van de Eurocode

Brandveiligheid stalen parkeergarages vormt de nadere uitwerking van de Eurocode NEN-EN 1991-1-2 met Nederlandse Nationale Bijlage, met daarin de methode voor het berekenen van de thermische en mechanische respons van constructies bij brand. Ook vormt de publicatie een aanvulling op de NEN 6055. Deze norm geeft de methode voor het bepalen van de thermische belasting op constructies bij natuurlijke brand, maar deze methode is niet bestemd voor berekening van plaatselijke thermische belastingen zoals ze bij de doorgaans lokale branden in open garages zijn te verwachten.

 

Natuurlijke brandscenario’s

De richtlijn behandelt de natuurlijke brandscenario’s en -modellering, mechanische belasting op de constructie tijdens brand, en de thermische en mechanische respons van de staalconstructie. Voor het maken van een brandveilig constructief ontwerp zijn een stappenplan en een praktijkvoorbeeld bijgevoegd.

 

In de publicatie zijn recente bevindingen verwerkt uit de ontwerppraktijk, brandveiligheidtoetsing van parkeergarages door gemeenten en praktijkonderzoek door Efectis Nederland. De richtlijn is opgesteld onder auspiciën van de Technische Commissie ‘Brandveiligheid van staalconstructies’ van Bouwen met Staal.

 

Richtlijn Brandveiligheid stalen parkeergarages, uitgave Bouwen met Staal, november 2011, 32 pagina’s. Hier gratis te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel