Revolutie in bouw door nieuwe computertechniek

dinsdag 24 mei 2011
timer 3 min
Nieuwe computertechnologie maakt een fundamenteel ander ontwerp- en bouwproces mogelijk. Gebouwen zijn niet alleen goedkoper en efficiënter te bouwen, maar vooral ook mooier. Dat zegt ir. Gijs Joosen, senior-architect van Oosterhuis_Lénárd (ONL) donderdag tijdens zijn lezing op de Bouw & Infra Dag 2011.

Computertechniek wordt nu vooral ingezet om het traditionele ontwerp- en bouwproces te faciliteren. Daarmee wordt de werkelijke kracht van ICT zwaar onderbenut, zegt Joosen. Nieuwe techniek maakt volgens de architect een fundamenteel ander, veel integraler proces mogelijk. “Nog altijd werkt de bouw zoals 50 jaar geleden. Partij X bedenkt iets, partij Y rekent eraan en partij Z maakt het. Ondanks de terugkoppeling die plaatsvindt, is er van een echt integraal proces nog altijd geen sprake.”

 

Volledig procesintegratie

Dat volledig procesintegratie wél mogelijk is, schetst Joosen aan de hand van het geluidscherm langs de A2 van ONL. “In nog geen half uur hebben we ruim 400 varianten voor de constructie doorgerekend op hun consequenties op gewicht, prijs en sterkte. Traditionele kennis en tools adviseerden aanvankelijk een stramien van 6 meter. Uiteindelijk bleek 3,5 meter veel efficiënter. We besparen nu 60 procent op het gewicht en ruim 15 procent op de bouwkosten. En dat terwijl het volledig maatwerk is.”

 

Data-sets

ONL gaat volledig in tegen de heersende opvattingen over digitalisering in de bouw. Partijen moeten juist niet samen in één model werken, maar alleen die informatie uitwisselen die voor andere partijen essentieel is. Het bureau spreekt van een gedistribueerd model. De architecten, ingenieurs en programmeurs van ONL hebben eigen software ontwikkeld die precies dat doet: het koppelt alleen de wezenlijke data-sets van partijen aan elkaar. Die kunnen dan ook hun eigen standaard softwarepakketten blijven gebruiken.

 

Iedereen kan het

“In principe kan iedereen met deze nieuwe techniek aan de slag. Het grootste obstakel is nu nog de wens van vooral overheden om opdrachten in veel kleine stukjes op te knippen en tegen ‘de laagste prijs’ aan te besteden. Die versnippering is funest. De gemeente Utrecht is met dit geluidscherm een goed voorbeeld van goed opdrachtgeverschap en toont zich dan ook koploper in deze ontwikkeling.”

 

Ketenintegratie

De bouw kan en moet een volgende stap zetten in ketenintegratie, aldus Joosen. “Technisch zijn er geen belemmeringen om van massaproductie over te gaan op maatwerk. Opdrachtgevers moeten vooral de verantwoordelijkheid nemen en die niet via adviseurs en zonder samenhang over zo veel mogelijk partijen uitsmeren. De zogenaamde ‘laagste prijs’ die dat zou opleveren, is in werkelijkheid een schijnprijs. De prijs kan veel lager. Met deze nieuwe techniek kunnen we dat ook bewijzen.”

 

 

De Bouw & Infra Dag 2011 wordt gehouden op donderdag 26 mei in de Central Studios in Utrecht. Kijk voor meer informatie over het programma op www.curbouweninfra.nl.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel