Regio essentieel voor duurzamer gebruik energie

donderdag 25 augustus 2011
timer 3 min
Op 22 september Nationaal Congres Energie & Ruimte.
Maatregelen om energie te besparen of duurzame elektriciteit op te wekken, worden overwegend genomen voor huizen of kantoorgebouwen. Toch kan vooral de regio een grote rol spelen bij het zo optimaal mogelijk benutten van energie. Bijvoorbeeld door restwarmte uit lokale industrie te gebruiken voor het verwarmen van nieuwbouwwoningen. Op 22 september organiseert de faculteit Bouwkunde TU Delft een landelijk congres over de wisselwerking tussen ruimtelijke planning en de overstap naar gebruik van duurzame energie in de regio.
 
Regio als spil bij duurzaam energiegebruik
Zo’n 30 tot 40% van de wereldwijde energievraag gaat op aan energie in de gebouwde omgeving. Voor een duurzamer gebruik van energie zijn ingrepen in de energiehuishouding van de gebouwde omgeving dus noodzakelijk. Maatregelen om energie te besparen of om duurzame elektriciteit op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, worden nu alleen nog overwegend genomen voor individuele gebouwen. En dat terwijl juist de regio goede mogelijkheden biedt om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Zo maakt de aanleg van een regionaal warmtenet het mogelijk om restwarmte uit bijvoorbeeld de industrie te hergebruiken voor het verwarmen van het plaatselijke zwembad of een nieuwbouwwijk. Ook kan de zomerwarmte uit woningen worden opgeslagen in de ondiepe ondergrond onder de regio voor hergebruik in de winter. Organisch afval uit kassen kan worden vergist tot biogas, waarmee de kassen weer kunnen worden verwarmd. Of er kan regionaal elektriciteit worden opgewekt bijvoorbeeld door vuilverbranding of gebruik van lokale biomassa. Optimaal gebruik van energie moet voortaan op de schaal van regio’s structureel meegenomen worden in de plannen.
 
Multidisciplinair SREX programma
Een team van energietechnologen, systeemanalisten, aardwetenschappers, planologen, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen van de TU Delft, de Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit, de Hogeschool Zuyd in Heerlen en TNO-Deltares onderzochten, financieel ondersteund door Agentschap NL, de mogelijke synergie tussen exergie (optimale benutting van energie door de juiste kwaliteit energie in te zetten voor het juiste middel) en het inrichten van de regio. Met lokale overheden ontwierpen ze onder meer energievisies voor de regio’s Zuidoost-Drenthe en Zuid-Limburg. Tijdens het congres worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd.

Nationaal Congres Energie & Ruimte
De TU Delft organiseert samen met Agentschap NL en het Delft Energy Initiative op 22 september het Nationaal Congres Energie & Ruimte. Op het congres worden onder meer de resultaten van het SREX programma gepresenteerd. Gastsprekers zijn onder andere:
  • Jo Hermans (emeritus hoogleraar Natuurkunde RU Leiden, auteur van de Energie Survival Gids);
  • Dirk Sijmons (H+N+S landschapsarchitecten, hoogleraar Environmental Design TU Delft);
  • Serge Salat (CSTB, Frankrijk, leider onderzoek energie en stedelijke typologieën in Parijs).

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel