Regeerakkoord nieuwe impuls voor duurzame energie
De sector realiseert zich dat er slechts bescheiden overheidsmiddelen beschikbaar zijn voor ondersteuning voor het bereiken van de doelstelling. Met het vereenvoudigen van de regelgeving, verschuiving in de fiscaliteit en het versterken van de rol van investeerders in de duurzame energie zoals genoemd in het regeerakkoord is een aanzienlijke groei van duurzame energieopwekking realiseerbaar.
Voldoende aanknopingspunten
Om toch de doelstelling te bereiken biedt het regeerakkoord, volgens de Duurzame Energie Koepel, voldoende aanknopingspunten. Zo zal de regelgeving eenvoudiger worden, zal de fiscaliteit verschuiven en wordt de rol van investeerders in duurzame energie versterkt. Zo kan in de komende jaren een aanzienlijke groei van duurzame energieopwekking in Nederland gerealiseerd worden.
De contouren die het regeerakkoord schetst voor een duurzaam energiebeleid komen sterk overeen met het advies dat de Duurzame Energie Koepel recent aan de Tweede Kamer heeft aangegeven. Als basis voor een breed gedragen en effectief duurzaam energie-akkoord zal op drie niveaus worden geschakeld:
· Meer ruimte voor decentrale opwekking waardoor burgers en bedrijven eenvoudiger in hun eigen duurzame energievoorziening kunnen voorzien (dit kan zowel elektriciteit, warmte of groen gas zijn);
· inzet van de SDE+ regeling voor meer grootschalige opties waarbij innovatie gekoppeld wordt aan daadwerkelijke toepassing en
· mogelijkheden tot een biomassa bijmengverplichting voor traditionele elektriciteitscentrales.
Wat de sector nu nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen tot één van de belangrijkste economische sectoren is een juiste mix van deze instrumenten, zoveel mogelijk gebaseerd op continuïteit en optimalisatie van bestaande regelingen. De intentie om ook energiebesparing in de gebouwde omgeving te intensiveren sluit hierbij aan. Met de inzet van dit pallet van beleidsintenties is het behalen van 16% duurzame opwekking in Nederland in 2020 binnen bereik.
Reactie toevoegen