Regeerakkoord nieuwe impuls voor duurzame energie

vrijdag 2 november 2012
timer 2 min
De duurzame energiesector is opgetogen over de heldere beleidsintenties in het verse regeerakkoord om nu serieus werk te maken van de verduurzaming van de energievoorziening. De Duurzame Energie Koepel ziet voldoende aanknopingspunten om de verhoogde doelstelling tot 16% duurzame energie in 2020 in eigen land op te wekken. Ook vindt de sector de doelstelling van 100% duurzame opwekking in 2050 realistisch.

De sector realiseert zich dat er slechts bescheiden overheidsmiddelen beschikbaar zijn voor ondersteuning voor het bereiken van de doelstelling. Met het vereenvoudigen van de regelgeving, verschuiving in de fiscaliteit en het versterken van de rol van investeerders in de duurzame energie zoals genoemd in het regeerakkoord is een aanzienlijke groei van duurzame energieopwekking realiseerbaar.

 

Voldoende aanknopingspunten

Om toch de doelstelling te bereiken biedt het regeerakkoord, volgens de Duurzame Energie Koepel, voldoende aanknopingspunten. Zo zal de regelgeving eenvoudiger worden, zal de fiscaliteit verschuiven en wordt de rol van investeerders in duurzame energie versterkt. Zo kan in de komende jaren een aanzienlijke groei van duurzame energieopwekking in Nederland gerealiseerd worden.

 

De contouren die het regeerakkoord schetst voor een duurzaam energiebeleid komen sterk overeen met het advies dat de Duurzame Energie Koepel recent aan de Tweede Kamer heeft aangegeven. Als basis voor een breed gedragen en effectief duurzaam energie-akkoord zal op drie niveaus worden geschakeld:

 

· Meer ruimte voor decentrale opwekking waardoor burgers en bedrijven eenvoudiger in hun eigen duurzame energievoorziening kunnen voorzien (dit kan zowel elektriciteit, warmte of groen gas zijn);

· inzet van de SDE+ regeling voor meer grootschalige opties waarbij innovatie gekoppeld wordt aan daadwerkelijke toepassing en

· mogelijkheden tot een biomassa bijmengverplichting voor traditionele elektriciteitscentrales.

 

Wat de sector nu nodig heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen tot één van de belangrijkste economische sectoren is een juiste mix van deze instrumenten, zoveel mogelijk gebaseerd op continuïteit en optimalisatie van bestaande regelingen. De intentie om ook energiebesparing in de gebouwde omgeving te intensiveren sluit hierbij aan. Met de inzet van dit pallet van beleidsintenties is het behalen van 16% duurzame opwekking in Nederland in 2020 binnen bereik.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel