Rationele bouw studentenhuisvesting campus Uilenstede Oost

maandag 20 februari 2012
timer 2 min
Dinsdag 21 februari wordt de eerste fase van de nieuwbouw op studentencampus Uilenstede Oost in Amstelveen feestelijk geopend. In totaal komen zeven gebouwen los op het terrein te staan en vormen samen een hof. De nieuwbouw vormt de start van de totale vernieuwing van Uilenstede. Met het ontwerp wil HVDN architecten een levendige en authentieke campussfeer creëren.

Met 3.400 studenten wordt Uilenstede één van de grootste campussen van Europa. In de eerste fase worden in totaal 474 studentenwoningen naar het ontwerp van HVDN architecten gebouwd. Nu, in fase 1A, zijn er 314 klaar, verdeeld over drie gebouwen: één hoogbouw- en twee laagbouwcomplexen.

Campuskarakter versterken

DUWO Studentenhuisvesting, de gemeente Amstelveen en de Vrije Universiteit hadden de wens het campuskarakter van Uilenstede te versterken door er een plek van te maken waar studenten ook hun vrije tijd kunnen besteden. Met het ontwerp heeft HVDN deze omslag weten te maken. Levendige, kleurrijke gebouwen met daartussen een groen hof met hoogteverschillen, hellingen, brede trappen, houten vlonders en grasveldjes bieden de ruimte om medestudenten te ontmoeten en nodigen uit om samen te gaan studeren, sporten of gewoon te genieten van de zon.

Vier tot dertien etages

De nieuwbouw varieert in hoogte van vier tot dertien etages. Eenduidig materiaalgebruik wordt gecombineerd met variatie van ritmiek in de gevels. Zo onderscheiden de gebouwen zich zonder aan samenhang te verliezen. HVDN koos voor een rationele opzet van de gebouwen zodat er ruimte zou ontstaan voor het creëren van zichtbare kwaliteit. De balustrades van de balkons en de panelen met patroon naast het raam zijn hier voorbeelden van. Ze zijn speciaal voor dit project ontwikkeld en geven de gebouwen allure. Aan de uitbreiding en herontwikkeling van de totale campus wordt nog tot in 2016 gewerkt.

Wilt u meer weten over Bouwiinovatie? Bestel de Innovatiecatalogus 2012 van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel