Rabobank: Nederlandse productie groene stroom stagneert

maandag 25 juni 2012
timer 2 min
De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) werkt niet goed. Daardoor dreigt Nederland de Europese doelstelling om in 2020 14 procent van zijn energie duurzaam op te wekken niet te halen. Dat blijkt uit een rapport van de Rabobank over het Nederlandse energiebeleid.

Volgens de bank zal in Nederland slechts 9 procent van de stroom duurzaam zijn in 2020, vijf procentpunt minder dan de doelstelling. In Zweden wordt nu al 43 procent van de stroom duurzaam opgewekt. Het afgelopen jaar was in Nederland van alle energie 4 procent duurzaam.

‘Juist zonne- en windenergie goedkoper’

Volgens analist Clara van der Elst van Rabobank stimuleert de SDE te veel de productie van energie uit biomassa, terwijl de meeste potentie juist ligt bij zonne- en windenergie. Die energiesoorten worden in de toekomst goedkoper, verwacht de bank. Een ander probleem is dat nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de subsidieregeling. Tussen 2008 en 2011 is slechts tachtig miljoen euro aan subsidies verstrekt, terwijl het totale budget over die periode negen miljard euro bedroeg.

 Er zijn minder windenergieprojecten van de grond gekomen dan verwacht. Rabobank wijst er in dat kader op dat ontwikkelaars alleen subsidie voor windprojecten kunnen aanvragen als ze in het bezit zijn van een dure bouwvergunning.

 Als het beleid in Nederland wordt aangepast, is de Europese ambitie van 14 procent duurzame energieproductie nog wel haalbaar. De Rabobank is de derde financier van groene stroomproducenten ter wereld.

(bron: NRC Handelsblad)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel