Primeur Arup: geprinte stalen verbindingen
De methode van Arup geeft een nieuwe richting aan 'additive manufacturing' op het gebied van constructies en engineering. Met deze 3D print methode zijn kosten te besparen, er ontstaat minder afval en de CO2-uitstoot van de bouwsector kan drastisch omlaag.
Het team van Arup heeft als proef een stalen verbindingselement voor een lichtgewicht constructie herontworpen, op basis van 'additive manufacturing'. Het bureau heeft veel ervaring met dit soort constructies, zoals bijvoorbeeld de tensegrity constructie van de Kurilpa Bridge uit Australië. De complexe geometrie van dit type verbindingen vormt een goed voorbeeld om de toepassingsmogelijkheden van deze techniek te illustreren.
Salomé Galjaard, Teamleider, Arup, zegt over de mogelijkheden van deze methode: " Aan de hand van 'additive manufacturing' kunnen we veel verschillende unieke en complexe elementen op een efficiëntere manier produceren. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparing en minder afval, maar deze aanpak maakt ook een verfijnd ontwerp mogelijk, zonder dat dit in een later stadium gesimplificeerd hoeft te worden om de kosten terug te dringen".
Arup heeft het onderzoek gefinancierd en werkte met een aantal partijen samen om het ontwerp te realiseren, waaronder WithinLab (bureau voor ingenieurssoftware en advies), CRDM/3D Systems ('additive manufacturing' partner) en EOS, die vanaf de vroege ontwikkeling betrokken was bij deze technologie.

Meer artikelen met dit thema
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul 2024Tijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul 2024De wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend
8 mei 2024Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…
Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk
2 mei 2024Sinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…
Reactie toevoegen