Prettig vertoeven in Onderwijscentrum Universiteit Utrecht
Reden voor de bouw van het nieuwe Onderwijscentrum was een ruimtetekort, ontstaan door de sloop van het Wentgebouw en het Aardwetenschappengebouw. De nieuwbouw bestaat uit twee onderdelen: een ‘toren’ met practicumruimten, studielandschappen en algemene onderdelen en de ‘loop’ met auditoriumzalen, studieplekken en restauratiefuncties. De loop verbindt de toren met het Buys Ballotgebouw en het Minnaertgebouw. Met een veelheid aan medewerkers, onderzoekers en vooral studenten die hier dag in dag uit te vinden zijn, is een gezond binnenklimaat onmisbaar.
Om dit te realiseren heeft Ector Hoogstad Architecten de eisen en wensen van de toekomstige gebruikers in kaart gebracht. Een van de maatregelen die zijn getroffen is de buitenzonwering, die een balans creëert tussen daglichttoetreding door de transparante gevel en energiehuishouding. Daarnaast wordt warmte en koude uit de ondergrond gebruikt om het gebouw te verwarmen en te koelen. Bijzonder is echter de aansluiting van het centrum op een warmte- en koudenet dat in 2014 in het Noordwestcluster van De Uithof is aangelegd. Hierdoor worden warmte en koude tussen de verschillende gebouwen in dat gebied uitgewisseld. Op gebiedsniveau reduceert dit 1.020 ton CO2-uitstoot per jaar.
Om van het interieur een comfortabele verblijfplaats te maken, had Ector Hoogstad al in een vroeg stadium ideeën over de akoestiek. Hiervoor werd Asona Benelux BV ingeschakeld, die akoestisch spuitwerk voor de plafonds leverde. “Normaal gesproken brengen wij het akoestisch spuitwerk pas laat in de afbouwfase aan,” vertelt Robert van Beek van Asona. “Maar omdat in dit project nog zoveel moest worden afgebouwd onder het plafond, kwamen wij al aan het begin van de afbouwfase aan bod.”
Op de bouwkundige ondergrond van het Onderwijscentrum is een zwarte Sonaspray aangebracht, waaronder een houten plafondsysteem is gemonteerd. Omdat het bedrijf vroeg in het bouwproces werd betrokken, ging dit gepaard met wat obstakels. “Het gebouw beschikte nog niet over een gevel en was dus nog niet wind- en waterdicht. Daardoor waren we overgeleverd aan elementen als regen en wind. En omdat hoofdaannemer Zublin nog druk aan het bouwen was, konden we ook niet beschikken over een vrije werkvloer. Echter, door de werkzaamheden op te knippen in segmenten en door nauw te overleggen met de aannemer, hebben we ons werk zonder grote problemen kunnen uitvoeren.”
Asona, ervaren in de ontwikkeling en applicatie van hoogwaardig akoestisch spuit- en pleisterwerk, werkt met verschillende afwerkniveaus, van ruw-industrieel tot glad pleisterwerk. De Sonaspray die in het Onderwijscentrum is toegepast, is een gespoten, geluidsabsorberende plafondafwerking die ideaal is voor ruimten waar een vermindering van nagalmtijd, geluidsniveau en een verbetering van de akoestiek gewenst is. “Hoewel de spray grotendeels uit het zicht is weggewerkt, speelt het een grote rol in het gebruikscomfort in het gebouw,” aldus Van Beek.
Sonaspray bestaat uit geluidsabsorberende vezels die met water, watergedragen lijm en speciale mengapparatuur op de locatie worden aangemaakt. De dikte van het materiaal en de structuur kunnen variëren. In dit geval is gekozen voor een forse laag van gemiddeld 38 mm in een grove structuur. Dit product wordt in een enkele arbeidsgang aangebracht en heeft een alphawaarde/NRC van 0.90.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Kampioenen kleuren Duurzame & Gezonde Scholen Congres
19 nov om 16:00 uurMet een sprintende Olympisch kampioen in zijn regenboogtrui op de achtergrond kwamen vorige week de kansen voor…
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Themanummer Scholenbouw: inclusief, adaptief en monumentaal
13 nov om 07:30 uurOns nieuwe themanummer Scholenbouw is uit! Met de Architect van het Jaar (De Zwarte Hond: coverstory met Bart…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Scholen als parels in de wijk
8 nov om 13:00 uurBestaat de perfecte school? Dat ligt aan een veelheid van zaken, van visie tot docent, van huisvesting tot…
Congres Scholenbouw: ‘Iedereen kan impact maken’
6 nov om 07:30 uurNog een week en het grote Duurzame & Gezonde Scholen Congres begint in Omnisport Apeldoorn. Met een…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Reactie toevoegen