Prefab composietgevel voor duurzaam kantoorgebouw Enexis

donderdag 29 maart 2012
timer 3 min
NPSP Composieten levert in opdracht van BAM  prefab geveldelen voor een nieuw, duurzaam kantoorgebouw voor Enexis te Zwolle. Het gebouw, ontworpen door Atelier PRO, is energieneutraal, en biedt plek aan ruim 200 medewerkers. Enexis ontving drie maanden geleden in Zwolle het BREEAM Excellent ontwerpcertificaat van de Dutch Green Building Council.

De gevel met een totaal oppervlakte ruim 1250 vierkante meter bestaat uit circa honderd geveldelen met afmetingen tot 13,4 x 2,8 meter groot. In de prefab sandwich gevelpanelen (licht, sterk en stijf) worden 125 raamkaders,3 erkers, het gehele isolatiepakket, ophangpunten en de binnenafwerking opgenomen.

 

De bouw van het energieneutrale kantoor is in december van dit jaar klaar. Het nieuwe regiokantoor in Zwiolle krijgt een opballend, centraal atrium. Met een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatielucht wordt getrokken, gaat dit atrium werken als een groene 'long'. In de winter werkt deze 'long' als een wintertuin, terwijl in de zomer het glasdak open kan en het een binnentuin wordt. Een prachtig voorbeeld van optimaal bouwen met groen en glas.

 

Duurzaamheid

Drie maanden geleden ontving Enexis in Zwolle het BREEAM Excellent ontwerpcertificaat van de Dutch Green Building Council. De combinatie van een energieneutraal gebouw met een dergelijke hoge BREEAM score is een primeur in Nederland. Er wordt gestreefd naar BREEAM Outstanding. In het certificeringstraject wordt met behulp van BREEAM-NL Nieuwbouw niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand. Ook het landgebruik en ecologie, het bouwproces, watergebruik, afval, vervuiling, transport, materialen, gezondheid en comfort tellen mee.

 

Drie nieuwe regio kantoren

De drie nieuwe regio kantoren voor Enexis in Maastricht, Venlo en Zwolle zijn ontworpen door Atelier PRO architecten uit Den Haag. Enexis, voorheen onderdeel van Essent, wil met deze nieuwe duurzame kantoren een nieuw tijdperk instappen. De ontwikkeling van een intelligent landelijk elektriciteitsnet (het smart grid, onder meer geschikt voor het opladen van elektrische auto’s) gaat samen met de bouw van eigen duurzame huisvesting voor de bedrijfsonderdelen die het netwerk aanleggen, beheren en onderhouden in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. NPSP Composieten realiseert  met Alfen uit Almere o.a. voor Enexis oplaadstations voor elektrische voertuigen.

 

EPC van 0

Enexis ambieert een energieneutrale huisvesting voor haar medewerkers. Zo wordt invulling gegeven aan haar maatschappelijke voorbeeldrol. Al bij de eerste definitie van de gebouwvorm en -oriëntatie, daglichttoetreding, warmteweerstanden is er gestreefd naar maximale energiebesparing. Dit heeft geleid tot een EPC van 0. Om de energievraag van het werkelijke gebouw- en gebruikersgebonden energieverbruik volledig te kunnen compenseren, dient er tevens energie te worden opgewekt. Dit gebeurt door middel van photovoltaïsche cellen (PV) op het dak.

 

Biobased composieten

NPSP Composieten B.V. uit Haarlem maakt duurzame, vezelversterkte kunststof producten voor bouw, design, mobiliteit en industrie. NPSP Composieten is een kennisintensief productiebedrijf met een breed scala aan activiteiten op het vlak van R&D en business development. NPSP Composieten, opgericht in 2004, werkt voor Albert Heijn, ANWB, BAM, G-Star, NedTrain en Pastoe. Het bedrijf excelleert door toepassing van natuurlijke materialen in composieten. Deze biobased composieten worden op de markt gebracht onder de naam Nabasco®.

www.npsp.nl

 

Meer weten over composieten? Lees hier een artikel in Stedebouw & Architectuur over (ook biobased)  composieten voor de gevel.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel