Slimme benutting van restwarmte: het is hard nodig, technisch kan het en het biedt volop kansen voor lokale economieën. Maar voor een echte doorbraak schort het aan visie, steun voor aanjagers en stevige samenwerking. Dat bleek tijdens het seminar ‘Slimmer met de rest’ op 1 november in Bodegraven. Primeur daarbij was de lancering van de Handreiking Warmte-uitwisseling van Agentschap NL; een hulpmiddel bij het realiseren van gebiedsgerichte projecten voor benutting van restwarmte.
Praktijkprojecten leiden tot nieuwe initiatieven restwarmte
maandag 5 november 2012
2 min
Veel warmte die vrijkomt bij industriële of bedrijfsprocessen verdwijnt nog altijd via de schoorsteen of het koelwater in ons milieu. Deze onbenutte energie kan men elders echter goed gebruiken. Bijvoorbeeld bij bedrijven of woningen in de omgeving. Daardoor kunnen we de CO2-uitstoot in belangrijke mate terugbrengen en ontstaat er een duurzame, circulaire economie op lokaal niveau.
Seminar
Het seminar ‘Slimmer met de rest’, georganiseerd door DWA in samenwerking met CE Delft, Stichting Warmtenetwerk en Agentschap NL, bracht alle partijen bij elkaar die een rol spelen in processen van warmte-uitwisseling; overheden, de industrie, fabrikanten van technische oplossingen en adviseurs. Zo’n 120 deelnemers wisselden van gedachten over de actuele stand van zaken, voorbeeldprojecten en de knelpunten in de praktijk.
Goed businessplan vereist samenwerking
Warmte-uitwisseling staat of valt met samenwerking en goede businessplannen. Alleen de aanwezigheid van aanbod en vraag van warmte is niet genoeg. Partijen moeten tot elkaar komen en vervolgens een realistisch plan uitwerken. Sprekers en publiek gaven te kennen dat zij daarbij in de praktijk heel wat problemen tegenkomen. Dat leidt er weer toe dat veel projecten uiteindelijk niet van de grond komen. Agentschap NL biedt nu een tool dat de aanjagers van projecten houvast geeft bij het organisatorische proces. Deze handreiking geeft snel inzicht of plannen kansrijk zijn en leidt de initiatiefnemers stap voor stap door het proces. De instrumenten in de handreiking dragen bij aan weloverwogen beslissingen en gedegen businessplannen waardoor projecten kansrijker worden voor zowel financiering als de uiteindelijke realisatie.
De handreiking is te vinden op de site van Agentschap NL (http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/handreiking-gebiedsgerichte-warmte-uitwisseling) en is een dynamisch document. Nieuwe ervaringen en kennis zullen het hulpmiddel constant verder optimaliseren.
Reactie toevoegen