Powerhouse Company en De Zwarte Hond ontwerpen paviljoen voor Erasmus Universiteit Rotterdam

woensdag 25 mei 2011
timer 2 min
In het hart van het nieuwe masterplan voor Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, komt een Studentenpaviljoen. Afgelopen januari won de ontwerpcombinatie Powerhouse Company en De Zwarte Hond hiervoor de Europese architectenselectie. Het paviljoen wordt het centrale ontmoetingspunt op de campus.

Duurzaamheid, transparantie, gebruik en intimiteit zijn integraal met elkaar in het ontwerp verbonden.

 

Gebruik                                                                                                                                          Nanne de Ru, Powerhouse Company: “We hebben een gebouw ontworpen dat zich heel logisch en natuurlijk in het masterplan vleit. Het wil uitnodigen tot spontaan gebruik; je wandelt er als het ware vanzelf naar binnen.” Binnen een ring van publieke ruimtes bevindt zich de logistieke kern met daarboven een multifunctionele theaterzaal die ruimte biedt voor lezingen, optredens en debatten. Door de slimme ordening van functies is het paviljoen flexibel in gebruik en kunnen alle ruimtes tegelijk gebruikt worden zonder onderlinge overlast. Willem Hein Schenk, De Zwarte Hond: “Door de compacte en centrale logistiek in de kern van het gebouw te positioneren, kan de gevel overal open zijn.”

 

Intiem en transparant                                                                                                                  Nanne de Ru: “Door de dynamische lamellen aan de buitenzijde te openen of te sluiten kan er meer daglicht in het gebouw worden gebracht of kan de zon worden geblokkeerd. Zo kan de energievraag worden beperkt, maar stelt het de gebruiker ook in staat om de intimiteit van de binnenruimte aan te passen. Het gebouw verandert van uiterlijk en onderstreept daarmee het dynamische karakter van het paviljoen binnen de campus.” Het paviljoen kan geborgen en intiem zijn op een maandagochtend maar tegelijkertijd zeer open en feestelijk op een vrijdagavond. 

 

Duurzaam en dynamisch                                                                                                                Om de energievraag te beperken worden verschillende maatregelen genomen. Daartoe behoren een hoge isolatiewaarde van de transparante gevel (3-laags glas), een compact bouwvolume, (energetische) massa in de kern en een zorgvuldige positionering van het programma op de zon. Verder worden o.a. dynamische zonwering en daglichttoetreding, natuurlijke ventilatie, flexibele zonering en vraaggestuurde ventilatie ingezet. De benodigde energie wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak van het gebouw.

 

De bouw start begin 2012. De verwachting is dat het Studentenpaviljoen eind 2013 in gebruik kan worden genomen.

 

Voor uitgebreide informatie over het project is er een filmpje online: http://powerhouse-company.com/2011/05/student-center-eur/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel