Portieken woongebouwen niet brandveilig

woensdag 5 september 2012
timer 2 min
Veel portieken van woongebouwen zijn niet brandveilig. Dat zegt Katrien Westerdijk, Adviesbureau Munnik in Slochteren, in het expertpanel dat Stedebouw & Architectuur organiseerde over brandveiligheid van bestaande woningen.

Veel woningbouwcorporaties lichten hun bestand door op brandveiligheid. Aanleiding zijn de twee branden, in 2008, in Hoofddorp en in Zaandam. De brand greep toen snel om zich heen omdat de brandscheidingen niet op orde waren. Na deze incidenten was de vraag hoe de brandveiligheid van andere (woon)complexen er in de praktijk voor staat.

 

Branddoorslag

Katrien Westerdijk: “De (voorlopige) conclusies zijn dat in woongebouwen met name de portieksituatie risicovol is. Bij oudere complexen (van voor het eerste Bouwbesluit van 1992) voldoen de voordeuren vaak niet aan de gewenste brandwerendheid, en zijn de doorvoeringen niet brandwerend uitgevoerd. Vaak komen wij in de portieken brandgevaarlijke inrichting tegen. Omdat er in dat geval maar èèn vluchtroute is, wordt deze daarmee direct belemmerd. Brandscheidingen boven verlaagde plafonds lopen vaak niet door tot de brandscheiding. Doordat de verlaagde plafonds in de meeste gevallen niet brandwerend zijn uitgevoerd, kan er boven dus branddoorslag plaatsvinden.”

 

Kosten

Herstelkosten variëren per woning, zegt Westerdijk: “Afhankelijk van welke voorzieningen dienen te worden getroffen. Als alleen doorvoeringen moeten worden afgedicht kan met een paar honderd euro worden volstaan, maar als er tevens brandwerend glas moet worden geplaatst, een deur moet worden vervangen of een wand moet worden doorgezet tot aan de brandscheiding kunnen de kosten per woning oplopen tot meer dan € 1000,--. Daarnaast kunnen er in het bouwkundig ontwerp aanpassingen noodzakelijk zijn zoals een extra vluchttrap.”

 

Handhaving

Om het brandveiligheidsniveau op peil te houden adviseert Westerdijk corporaties om medewerkers op te leiden in brandveiligheid: “Zodat zij, op basis van een checklist, de gebouwen eens in de zoveel jaren of eens per jaar kunnen inventariseren. Bij verbouwwerkzaamheden kan tevens een opleveringscontrole uitgevoerd worden door een opgeleide medewerker. Doel is dat de knelpunten worden herkend en basale zaken kunnen worden opgepakt door de vestigingen zelf, bij de twijfelgevallen en de lastige situaties kan externe expertise worden ingezet.”

 

 

Lees het verslag van het expertpanel in het themanummer Brandveiligheid van Stedebouw & Architetuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel