Platform onderzoekt ketensamenwerking

vrijdag 4 juni 2010
timer 3 min
Elco Brinkman en Pierre Sponselee lanceren nieuw initiatief.  

Elco Brinkman (Bouwend Nederland) en Pierre Sponselee (Aedes) hebben donderdag 3 juni op het symposium 'Anders durven samenwerken' de oprichting van een platform aangekondigd dat onderzoek gaat doen naar ketensamenwerking. Het symposium in het IJsselsteinse Fulcotheater was georganiseerd door de Van Ieperen Groep, Bouwend Nederland en Aedes.

 

Het thema ‘Anders durven samenwerken’ hangt samen met de complexe problematiek rond de renovatie en onderhoud van de sociaal maatschappelijke woningvoorraad in Nederland. De sprekers op het symposium gaven duidelijk te kennen dat een uitdieping van de samenwerking tussen alle betrokkenen onontbeerlijk is voor een verantwoord financieel beheer én de instandhouding van het kwaliteitsniveau van ruim 2,3 miljoen woningen.

Pierre Sponselee (bestuurslid Aedes en directeur/bestuurder van de corporatie Woonwaard) sprak iin zijn betoog over de noodzaak van een ‘actieve rol van álle partners in een open en transparant proces’ dat nodig is om ‘werkelijk waarde toe te voegen aan de woningvoorraad’. Woonwaard beschikt over ervaring met ketensamenwerking en telt de zegeningen met een kortere doorlooptijd, minder leegstand en huurderving en een kostenbesparing die oploopt tot negen procent.

Pieter Huijbregts (directeur Conceptueel Bouwen Nederland) pleitte in zijn betoog voor een strategische heroverweging in de branche om het imago te verbeteren en faalkosten drastisch te verlagen. Conceptaanbieders zijn in staat om een bijdrage te leveren aan de efficiencyslag die borg staat voor een beter prijs/kwaliteitsniveau, meer financiële zekerheid en een korter bouwproces. Huijbregts praat over een kwaliteitsverbetering tot 25 procent, ‘maar alleen wanneer een cultuuromslag plaats vindt door de focus op de lange termijn te richten en niet meer de laagste prijs als uitgangspunt te hanteren’.

 

Oorverdovende stilte

Peter van Ieperen van de jubilerende Van Ieperen Groep kreeg na zijn pleidooi voor meer aandacht voor de kracht van ketensamenwerking in de renovatiemarkt meteen waar hij om vroeg. Elco Brinkman sprak in zijn betoog over de omvang van het probleem rond de noodzakelijke renovatie van de woningvoorraad en de oorverdovende stilte die hierover heerst op het politieke strijdtoneel. ‘Er is genoeg werk aan de winkel, maar het onderwerp leeft niet bij de verkiezingen’. Over het onderwerp ketensamenwerking zei Brinkman dat de branche vaak vernieuwende ideeën lanceert en ook in de praktijk toepast, ‘maar daarna worden de positieve resultaten niet opgepikt door de bedrijfstak’. Meteen na de laatste woorden van Elco Brinkman kreeg Peter van Ieperen een antwoord op zijn roep om meer aandacht voor ketensamenwerking van Brinkman en Sponselee. Beide spraken namens Bouwend Nederland en Aedes de intentie uit over de oprichting van een nieuw platform waar onderzoek plaatsvindt  naar ketensamenwerking en kennis wordt verzameld. ‘Een platform dat als motor functioneert om het initiatief om te buigen in een nieuwe beweging. We hebben nu met alle partijen genoeg gesproken over ketensamenwerking. Het is tijd om de koe bij de horens te pakken’. Medio september volgt meer informatie over dit platform.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel