Plannen voor IJmeerverbinding Amsterdam en Almere gepresenteerd

donderdag 22 september 2011
timer 2 min
Op vrijdag 23 september presenteert de Werkmaatschappij Amsterdam – Almere tijdens een persbijeenkomst in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag drie uitgewerkte plannen voor een IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere.

De Werkmaatschappij Amsterdam-Almere (WAA) onderzoekt in opdracht van het Rijk en de gemeenten Amsterdam en Almere de haalbaarheid van een IJmeerverbinding.

 

(Inter)nationale marktpartijen

De werkmaatschappij heeft ervoor gekozen daarbij de innovatiekracht en expertise van (inter)nationale marktpartijen te betrekken. In het voorjaar diende een zestal consortia een eerste visie in. Op basis daarvan werden drie consortia geselecteerd - Jacobs/APPM/Posad, Movares en Mott MacDonald/MNO Vervat BV – die de opdracht kregen hun visie op de IJmeerverbinding verder uit te werken. Tijdens de persbijeenkomst zullen de drie marktpartijen hun plannen presenteren en toelichten.

Aan de opdracht die de marktpartijen meekregen werden slechts enkele voorwaarden gesteld: dagelijks moeten minimaal 40.000 reizigers gebruik kunnen maken van de verbinding en moet er een directe verbinding zijn van station Amsterdam-Zuid naar Almere, met IJburg en Almere Pampus als essentiële stops en een overstap op de Flevolijn. Ook moeten de plannen voorzien in de woningbouwopgave aan de westkant van Almere (25.000 tot 35.000 woningen).

 

Achtergrond

De Noordelijke Randstad moet zich verder ontwikkelen tot internationaal concurrerende Europese topregio. In november 2009 heeft het toenmalige kabinet in de RAAM-brief (Rijksbesluiten Amsterdam Almere Markermeer) gekozen voor een drievoudige ambitie op het gebied van natuur, bereikbaarheid en verstedelijking. Daarbij werd gekozen voor een westelijke ontwikkeling van Almere inclusief een openbaar vervoerverbinding tussen Amsterdam en Almere, mits de budgettaire consequenties aanzienlijk worden beperkt en de kosten/batenratio substantieel verbetert. Bij het uitvoeren van de optimalisatie-opdracht zijn (inter)nationale marktpartijen betrokken. Uit de visies die in maart werden gepresenteerd bleek dat alle marktpartijen mogelijkheden zien tot fikse besparingen.

 

Besluit eind 2012

Op basis van de vrijdag gepresenteerde marktresultaten doet de WAA een voorstel voor nader te onderzoeken varianten. Het kabinet zal daarover uiteindelijk eind 2012 in de Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer een voorkeursbesluit nemen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel