Plan DUIN verandert skyline Almere

maandag 23 april 2012
timer 2 min
Op woensdag 25 april starten wethouder Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling, Adri Duivesteijn, algemeen directeur Amvest, Wienke Bodewes en directeur Marina Muiderzand, Nanke den Daas officieel met de aanleg van een nieuwe duingebied aan de westkant van Almere.

Hier, langs het IJmeer gaat de gemeente Almere samen met belegger/ontwikkelaar Amvest en Marina Muiderzand het grootste project uit de geschiedenis van de stad realiseren. Met het plan DUIN dat de skyline van de stad ingrijpend gaat veranderen, krijgt Almere aan de westzijde een nieuw gezicht.

Nieuw duinlandschap

DUIN is het nieuwe woon-, werk- en recreatiegebied aan het IJmeer, met in totaal 3000 woningen en meer dan 100.000 vierkante meter niet-woonprogramma. DUIN draait om een nieuw duinlandschap, met drie echte duinen tot wel 10 meter hoog, afgewisseld door bos, kreken en een duinvallei.

Dwars op de kust markeren de drie nieuwe duinen het nieuwe gezicht van Almere. De bebouwing staat voor het overgrote deel op deze duinen waardoor veel van de woningen uitkijken over het water. De duinen die haaks op de dijk liggen, verbinden het lange strand met het achterliggende gebied en voegen zich tussen de oudste bosgebieden van Almere.

Zandwinning

Het zand voor de duinen wordt gewonnen door diepe troggen te graven in het IJmeer en Markermeer. De duinen hebben een waterzuiverende functie voor het gebied. Kwel-, en regenwater wordt in het duinzand gefilterd en helder water stroomt in de kreken, die zich door de oudste bosgebieden van Almere slingeren richting Almere Poort.

Langs de haven komt een levendige en sfeervolle boulevard met een bruisend plein in het centrumgebied met appartementen, cafés en restaurants, kantoren, hotels, boetiekjes en onderwijsinstellingen.

Meer weten over Almere en burgers in CPO? Bestel hier de stedenspecial Almere van Stedebouw & Architectuur

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel