Piepschuim maakt einde aan trillingshinder in gebouwen

woensdag 15 februari 2012
timer 2 min
Overlast in gebouwen door trillingen behoort binnenkort tot het verleden. Eenvoudige platen piepschuim in de grond houden namelijk tot 80 procent van de hinderlijke trillingen door verkeer of bouwactiviteiten tegen. Dat concludeert Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam op basis van laboratorium- en praktijkonderzoek. Met de vinding kan een einde worden gemaakt aan hinder voor bewoners én aan de schade aan gebouwen.

Trillingen zorgen vooral in stedelijk gebied voor overlast. Een belangrijke bron is verkeer, zegt projectleider ing. Don Zandbergen van Gemeentewerken. “Trams, bussen en vooral vrachtwagens kunnen in gebouwen voelbare trillingen veroorzaken. Echte schade is vaak het gevolg van een andere bron, namelijk bouwwerkzaamheden. Het probleem neemt toe. Dat blijkt onder meer uit de toename van het aantal verzoeken om trillingsmetingen. In Rotterdam is dat aantal sinds 2005 meer dan verdubbeld.”

 

Tot nu toe was trillingsmeting en -monitoring de enige werkzame maatregel, en dan nog alleen bij bouwwerkzaamheden. Wethouder Hamit Karakus (o.a. Ruimtelijke Ordening): “Zodra de overlast te groot is, wordt bijvoorbeeld minder zwaar materieel ingezet. Bij verkeershinder kan dat niet. Onze ingenieurs zijn daarop op zoek gegaan naar een oplossing die gebouwen en gebruikers daadwerkelijk afschermt van trillingen. Met deze typisch Rotterdamse oplossing als resultaat: effectief, simpel en robuust.”

 

Demping

Van de verschillende onderzochte materialen en methoden werken platen piepschuim (EPS) tegen de fundering het best. Zandbergen: “Eerst hebben we het getest in een betonnen bak met tien kubieke meter zand. Vervolgens hebben we met sensoren praktijkmetingen gedaan aan een huizenblok in de Zaagmolenstraat, waar een betonnen funderingsplaat van een trambaan werd gesloopt. De resultaten van de bak-proeven werden daar bevestigd: de trillingsdemping is minimaal 65 procent en kan oplopen tot 80 procent.”

 

Voor het aanbrengen van het piepschuim wordt langs de gevel een sleuf gegraven tot aan de onderkant van de fundering, zo’n 80 tot 100 cm onder straatniveau. De platen worden los tegen de fundering geplaatst, waarna de sleuf wordt dichtgemaakt. Groot voordeel van EPS is dat het materiaal tijdens zijn volledige levensduur, veertig tot vijftig jaar, de dempende werking behoudt. De kosten voor aanbrengen zijn vergelijkbaar met de kosten voor meten en monitoren.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel