Paul Schnabel opent modelwoning voor mensen met dementie in Woerden

vrijdag 27 april 2012
timer 3 min
Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau de dementie, opende vrijdag 27 april de  modelwoning in Woerden officieel. De woning is een samenwerking van OTIB en Alzheimer Nederland binnen het project Technologie Thuis Nu! In deze woning zijn slimme, bewezen technologische oplossingen voor de zorgvraag van mensen met dementie toegepast.

Mensen met dementie willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. OTIB en Alzheimer Nederland laten zien dat zelfstandig wonen, door de toepassing van technologie op maat, langer kan.

Technologische zorgoplossingen

Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Deze stijging zal een grote druk leggen op de zorgkosten. Mensen met dementie hebben de wens om met hun directe dierbaren zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Om aan deze wens te voldoen, is volgens het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) en Alzheimer Nederland een groei noodzakelijk van het aantal maatwerkwoningen, die voldoen aan de juiste zorgbehoefte. Elly Verburg, directeur van OTIB: “In het belang van de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun dierbaren. En om de zorgkosten te beheersen. Is het wenselijk om opname in verpleeg- of verzorgingshuizen zo lang mogelijk uit te stellen. De technologische zorgoplossingen in de dementie modelwoning bieden een oplossing voor de zorgbehoefte van mensen met dementie.”

Samenwerkingsverband
De dementie modelwoning is gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen OTIB en Alzheimer Nederland. Deskundigen vanuit de ouderenzorg hebben samen met installateurs gewerkt aan het ontwerp van de woning. Met hun inbreng is een woning tot stand gekomen die aan de wensen en eisen van mensen met dementie en hun mantelzorgers voldoet. De woning is echter een beginpunt. Op basis van bezoeken van onder andere ervaringsdeskundigen zal de woning verder worden ontwikkeld.

Toekomst vraagt om actie
Tijdens de opening van de dementie modelwoning gaan de aanwezigen vanuit het zorgveld, de installatiebranche, bouwbranche, woningcorporaties, wetenschap, ouderen- en patiëntenorganisaties en overheid met elkaar in gesprek om concrete actiepunten te formuleren om voldoende maatwerkwoningen nu en in de toekomst te garanderen. Met deze toekomstagenda willen de initiatiefnemers van de werkconferentie landelijk het belang van maatwerkwoningen voor een specifieke doelgroep zowel maatschappelijk, economisch als politiek gezien agenderen. “De dementie modelwoning laat zien wat dankzij technologische zorgoplossingen mogelijk is. De echte uitdaging ligt nu bij alle relevante partijen om daadwerkelijk tot realisatie van maatwerkwoningen te komen.”, aldus Elly Verburg.

Technologie Thuis Nu!
Technologie Thuis Nu! is een project van OTIB. Dit unieke project is opgezet als samenwerkingsverband van OTIB, UNETO-VNI, de Stichting Innovatie Alliantie, het Lectoraat Vraaggestuurde Zorg van de Hogeschool Utrecht en de Taskforce Innovatie Regio Utrecht. Inmiddels is het project door OTIB verder ontwikkeld tot een miniwoonwijk met vier levensloopgeschikte woningen: Comfort & Safety en Low Vision, Mobility & COPD, Renovatie en Dementie. In deze woningen laat Technologie Thuis Nu! zien dat we met slimme, bewezen technologie op maat een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de zorgvraag van vandaag en morgen. Op deze manier levert de installatiebranche een bijdrage aan oplossingen voor maatschappelijke thema’s zoals vergrijzing en zorg. Alle kennis die binnen het project wordt opgedaan, wordt tevens via een database – conform TNO-model – beschikbaar gesteld.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel