Paul de Ruiter ontwerpt nieuwe hoofdkantoor van ICT-bedrijf Sigmax

donderdag 30 augustus 2012
timer 3 min
In het Business & Science Park in Enschede, pal tegenover het FC Twente stadion, heeft Architectenbureau Paul de Ruiter het nieuwe hoofdkantoor van ICT-bedrijf Sigmax ontworpen. Een architectonisch gebouw met een gestroomlijnde vormgeving en een volledig glazen gevel.

Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op het specifieke werkproces en de organisatiestructuur van Sigmax om, uitgaande van de managementfilosofie van Eckart Wintzen, flexibel in te kunnen spelen op alle ontwikkelingen in de huidige snel veranderende ICT wereld.

Gestapeld paviljoen

Het gebouw is ontworpen als een gestapeld paviljoen waarbij de horizontale belijning en de spectaculaire glazen gevel met afgeronde hoeken het ruimtelijke en transparante karakter van het gebouw benadrukken. De slanke, zwevende kantoorvloeren lopen als het ware door naar buiten en worden slechts gescheiden door de glazen pui. De visuele grens tussen binnen en buiten is hierdoor minimaal. De uitstekende vloerdelen zijn uitgevoerd als vegetatiedak met mos-sedum begroeiing, waardoor op iedere verdieping de ervaring van werken in een groene omgeving maximaal is.

Compact

De nieuwe huisvesting van Sigmax is zeer compact ontworpen. De verdiepingen zijn zo efficiënt mogelijk ingedeeld, waarbij is uitgegaan van een uiterst flexibele plattegrond. Zo kunnen er zowel cellenkantoren als open kantoorlandschappen worden gecreëerd. De compacte opzet van het gebouw, in samenspel met het atrium in het hart van het gebouw, zorgt voor de connectie tussen alle verdiepingen en stimuleert het onderlinge contact en de ‘toevallige’ ontmoeting tussen de medewerkers. 

De esthetiek van het architectonisch ontwerp van Sigmax manifesteert zich met name in het ruimtelijk ontwerp van de witstalen sculpturale trap, die als beeldbepalende blikvanger van de dubbele, uitnodigende entree op de begane grond fungeert. Deze open en lichte ruimte wordt zowel als (bedrijfs)restaurant, presentatieruimte en als vergaderplek gebruikt.

Geroteerd

Het gebouw is geroteerd op de kavel geplaatst voor een zo gunstig mogelijke ligging ten opzichte van de zon. Iedere gevelzijde heeft een eigen klimaatconcept en de gehele klimaatbeheersing vindt direct plaats via de gevel. De mate van uitkraging van de verdiepingsvloeren verschilt per gebouwzijde; zo zijn deze aan de zuidzijde ruim een meter breed om als zonneluifels te functioneren. Aan de onderzijde zijn ze bekleed met rvs-panelen waardoor indirect licht van buitenaf dieper het gebouw wordt ingebracht. Op iedere verdiepingsvloer kan het daglicht maximaal toetreden, en met name het atrium draagt hier aan bij. De regulering van daglicht en een goede klimaatregeling zorgen voor een aangenaam werkklimaat. In de vijfenveertig centimeter hoge vloeren zijn klimaatunits, betonkernactivering, zonwering en ventilatie verwerkt. Alle installaties zijn waar mogelijk weggewerkt.

Interieur

In het interieurontwerp is door Ex Interiors het open karakter van het gebouw doorgezet om de ruimtelijkheid en de transparantie zo veel mogelijk te benadrukken. Door de voornamelijk glazen binnenwanden wordt voortdurend de verbinding gelegd tussen binnen en buiten. De weinige dichte wanden zijn bekleed met door Ex Interiors ontworpen geluidsabsorberende wandbekleding.  Het hele gebouw is voorzien van duurzame LED-verlichting. De verlichtingsarmaturen, ronde schijven in verschillende diameters, zijn in een wisselend patroon door het hele pand aangebracht.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel