Particulieren bouwen samen een stuk dorp in de stad

dinsdag 18 december 2012
timer 3 min
Een groep particulieren zal onder de naam ‘Ons Dorp' een schoolgebouw in de Elisabeth Wolffstraat in Amsterdam ombouwen tot woningen. Het gebouw is een van de locaties die de gemeente in juli heeft aangeboden op de Zelfbouwmarkt. Het was de eerste keer dat groepen particulieren konden intekenen op een bestaand pand. Via een openbare selectieprocedure kwam Ons Dorp als winnaar uit de bus.

De initiatiefnemers van Ons Dorp reageeerden enthousiast toen ze hoorden dat zij de school in de Elisabeth Wolffstraat mogen ontwikkelen: ‘Zelf vorm geven aan onze toekomst in Amsterdam. Met onze kleine kinderen kunnen blijven wonen in onze stad. Tien stellen (29 tot 35 jaar) die elkaar via hun eigen sociale netwerk hebben gevonden, vormen de bouwgroep Ons Dorp. De school in de Bellamybuurt vormt een ideale plek om onze visie vorm te geven, juist door haar van oudsher bedrijvige, dorpse en eigenzinnige karakter. Met Ons Dorp Amsterdam willen wij, geheel in die traditie, een eigentijdse parel toevoegen aan deze prachtige wijk.'

Selectie

De school is aangeboden via een openbare selectieprocedure. Groepen die interesse hadden konden een voorstel indienen. De groep met het voorstel dat het beste scoorde op groepsvorming, realisatiekans, financiën en duurzaamheid heeft een optierecht gekregen. Er zijn veel voorstellen van verschillende groepen ingezonden. Hieruit blijkt dat er veel belangstelling bestaat voor deze vorm van wonen. Ook blijkt uit de professionaliteit en de kwaliteit van de voorstellen dat veel groepen ook in staat zijn een gedegen plan op te stellen voor de herontwikkeling van een pand.

Toekomstige aanbod

Tijdens de Zelbouwmarkt in juli heeft de gemeente ook de Amundsenschool in Bos en Lommer aangeboden aan groepen particulieren. Voor deze school is al een groep geselecteerd. De gemeente Amsterdam zoekt nu naar meer van dit soort gebouwen en locaties. Daarnaast zal de gemeente in gesprek gaan met de niet geselecteerde groepen over de specifieke woonwensen en locatiewensen van deze groepen. Dit kan helpen het toekomstig aanbod goed af te stemmen op de vraag.

Bouwen in groepen

De gemeente wil verschillende soorten zelfbouw de ruimte bieden. De bekendste vorm is die waarbij iemand een stuk grond afneemt en daarop zijn of haar eigen woning bouwt. In Amsterdam zijn niet veel plekken geschikt voor deze vorm. Daarom zoekt de gemeente naar mogelijkheden voor vormen waarbij groepen mensen samen een blokje woningen bouwen (collectief particulier opdrachtgeverschap). Meer informatie over zelfbouw in Amsterdam is te vinden op de website www.amsterdam.nl/zelfbouw.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel