Particuliere woonzorgcentra neemt een grote vlucht

dinsdag 25 september 2012
timer 2 min
DTZ Zadelhoff onderzocht de markt voor particuliere woonzorgcentra. In Nederland zijn momenteel 130 particuliere woonzorglocaties. Er zijn concrete plannen voor nog eens 25. Regio Amsterdam, de Utrechtse Heuvelrug en delen van de Veluwe, Achterhoek en Twente zijn volgens DTZ Zadelhoff aantrekkelijke locaties.

Of een complex daadwerkelijk succesvol is en blijft, hangt af van de zorgexploitant, het vastgoed en het concept. Op de kaart zijn de locaties van bestaande particuliere woonzorgcomplexen weergegeven. Op de Utrechtse Heuvelrug, in de regio Rotterdam/Den Haag en de regio Arnhem zijn veel complexen gerealiseerd. Dit ligt in lijn met de behoefte vanuit de markt (kansrijk). Een andere reden is het ruime aanbod van geschikt en betaalbaar vastgoed. In steden als Amsterdam en Utrecht is het aanbod nog beperkt door schaarste aan geschikte en betaalbare objecten.

Exclusieve woonzorgvoorziening

Particuliere woonzorg is een exclusieve woonzorgvoorziening met aanwezigheid van 24-uurs zorg. Bewoners betalen een eigen bijdrage voor huisvesting, aanvullende zorg en diensten. Het vastgoed straalt 'wonen' uit in plaats van 'zorg'. Feddo Bosveld, adjunct-directeur bij DTZ Zadelhoff en verantwoordelijk voor zorgvastgoed: "In Nederland zijn meer dan 130 particuliere woonzorglocaties in exploitatie. Daarnaast zijn er concrete plannen voor minimaal 25 nieuwe locaties. Uit onderzoek blijkt dat ruim 65% van de locaties de afgelopen vijf jaar is geopend. Dit segment heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en er zijn nog volop kansen."

Een gedeelte van de complexen is eigendom van vastgoedbeleggers. Omdat de zorgexploitanten er huren kunnen ze zich focussen op het leveren van zorg en aanvullende diensten. Het openen van nieuwe locaties wordt voor hen vergemakkelijkt omdat het eigen vermogen niet 'vast zit' in het vastgoed.

Waardebepalende elementen

Het rendement van de beleggingen in particuliere woonzorg beweegt zich in een forse range (6% tot 9%). De lengte van het huurcontract, de locatie, de exploitant en de alternatieve aanwendbaarheid vormen hierbij de basis. "De vertaling van de waardebepalende elementen naar een marktconform rendement is nog volop in ontwikkeling. De huur die een zorgexploitant betaalt aan een belegger laat ook een grote variatie zien. Deze ligt tussen de EUR 150,- en EUR 450,- per m2 per jaar", aldus Bosveld. "De exacte hoogte van de huur wordt onder andere ingegeven door de locatie, de omvang en de kwaliteit van het object."

Download hier de uitgave over de markt voor particuliere woonzorg 'Prachtig boven tachtig' van DTZ Zadelhoff.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel