Parkeren kampt met dalende exploitatieresultaten

woensdag 1 februari 2012
timer 3 min
De crisis heeft zijn weerslag in de parkeercijfers. “Er komen minder bezoekers met de auto naar de stad, ook in Amsterdam, en de bezoekersparkeerbezetting op straat en in openbare garages daalt - vooral buiten het centrum. De crisis in de woning- en kantorenmarkt leidt ook tot minder vraag naar private parkeergelegenheid. Zonder parkeerregulering op straat leidt dit tot leegstaande parkeergarages en overvolle straten. Grootste pijnpunt zijn de dalende exploitatieresultaten van parkeergarages.”

Dat zegt Rick Batelaan,  Senior beleidsadviseur, Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer, Gemeente Amsterdam, in het expertpanel dat Stedebouw & Architectuur organiseeerde rondom het thema Parkeren in crisistijd.: 

Beter exploitatieresultaat

De opgave is volgens Batelaan om evenveel of meer resultaat te boeken met lagere kosten. “Bij de parkeergebouwen betekent dit dat er meer gekeken wordt naar omzetverbetering door nieuwe doelgroepen te verleiden om niet gebruikte parkeercapaciteit vullen. Zo willen we bijvoorbeeld met de RAI afspraken maken om hun parkeercapaciteit in te zetten als P+R voorzieningen als er geen grote evenementen zijn. Dit leidt niet alleen tot een beter exploitatieresultaat, maar ook tot efficiënter gebruik van bestaande parkeergebouwen, meer bezoek aan de stad en minder blik op straat.”

Rick Batelaan constateert dat er  veel gebouwde parkeervoorzieningen zijn die half of helemaal leeg staan. “Als we zorgen dat we die ruimte aanbieden aan doelgroepen die op zoek zijn naar parkeergelegenheid dan kunnen we de bereikbaarheid van de stad al verbeteren zonder nieuwe investeringen. En dan voorkomen we kapitaalvernietiging en leveren aldus een duurzame bijdrage aan een bereikbare stad.”

Een belangrijke opgave is volgens Batelaan:  ‘het toegankelijk maken van bestaande parkeergarages voor meerdere doelgroepen en het stimuleren van dubbelgebruik van de parkeercapaciteit’.  Maar zo eenvoudig is dat niet: “Veel eigenaren van private garages zijn al huiverig om ze voor meer dan één doelgroep – bijvoorbeeld bewoners én bedrijven - toegankelijk te maken.  Nog moeilijker is het om private garages openbaar toegankelijk maken, soms zelfs onmogelijk. Denk maar aan de extra eisen voor toegankelijkheid en veiligheid die aan een openbare garage worden gesteld. Bovendien moet er een latente parkeervraag in de omgeving geïdentificeerd zijn, moet het aanbod daar op aansluiten en moet de vragende partij vervolgens verleid worden om de garage daadwerkelijk te gebruiken. Ten slotte betekent ‘dubbelgebruik’ van parkeerplaatsen strikt genomen dat het exclusief gebruiksrecht op een vaste parkeerplaats in de garage vervalt.

Hoe dan ook: het transformeren van een half leeg, traditioneel, privaat parkeergebouw in een goed gevulde (semi-) openbare garage met dubbelgebruik is een creatieve, innovatieve opgave waar alle partijen elkaar bij nodig hebben. Maar het resultaat is wel een duurzaam rendabele parkeergarage en minder blik op straat. Daar is iedereen bij gebaat.”

 

Een volledig verslag van het expertpanel verschijn in het themanummer Parkeren van Stedebouw & Architectuur

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel