Parkeren in binnensteden moet structureel anders

vrijdag 23 maart 2012
timer 3 min
Steden hebben grote moeite om de exploitatie van parkeeraccommodaties rond te krijgen. Belangrijkste oorzaak is het veranderende koopgedrag. Winkelgebieden in steden trekken minder bezoekers en die bezoekers blijven ook nog korter.  Het snel veranderende koopgedrag is structureel en de gevolgen die dat heeft op de retail hebben verregaande invloed op de parkeerbehoefte. Het gebruik van parkeerplaatsen moet op de schop.
In 2011 is in de Randstad een nieuw koopstromenonderzoek uitgevoerd. Met bijna 70.000 enquêtes zijn de koopstromen van huishoudens in beeld gebracht. Het consumentengedrag kenmerkt zich door: ‘minder tijd en nauwelijks meer geld voor niet-dagelijkse aankopen’. Gevolg: minder winkels in binnensteden. Een ontwikkeling die nog wordt versterkt door de opkomst van on line retailing.


De invloed van internet

Uit het koopstromenonderzoek blijkt dat binnensteden, gemeten in omzet, marktaandeel verliezen aan kleinere centra en perifere stadsdeelcentra. In tegenstelling tot de meeste binnensteden hebben deze centra, een volledig aanbod van zowel dagelijkse artikelen en de belangrijkste niet-dagelijkse artikelen. Tegelijkertijd heeft Internet een prominente rol ingenomen bij het aanschaffen van niet dagelijkse goederen. Bekende ‘slachtoffers’ zijn de reisbureaus, Cd-winkels en de boekhandels, maar ook in de kledingbranche is de concurrentiekracht van internet groot. Voor de toekomst verwacht men dat het aantal (fysieke) winkels sterk gaat dalen. Prognoses reppen over percentages van 20% tot 40%.

Internet
Binnensteden trekken daardoor minder bezoekers, die ook nog eens korter verblijven omdat zij zich op internet hebben georiënteerd en alleen een gerichte aankoop komen doen. Of ze komen juist alleen om zich te oriënteren, om vervolgens op internet het product voor de laagste prijs te kopen. Minder klanten in het stadscentrum, die ook nog eens minder lang verblijven vragen om een frisse blik op het detailhandelbeleid van een gemeente. Hoe blijven voldoende mensen het centrum bezoeken?

Negatieve spiraal
Een afname van het winkelaanbod kan leiden tot een negatieve spiraal.  Er is dus alle reden om toekomstgericht naar detailhandel én parkeren te kijken. Niets doen is achteruitgaan. Een kritische blik is nodig op:
• De ‘invulling’ van het centrum: Zijn traditionele functies voldoende om het centrum aantrekkelijk te houden?
• Parkeernormen: Hebben minder klanten per vierkante meter ook gevolgen voor de parkeernormen van centrumfuncties?
• Locatie van de parkeergelegenheid: Hoe blijft het parkeren voor het centrum optimaal gefaciliteerd, tegen zo laag mogelijke kosten en een zo hoog mogelijke kwaliteit?

Duidelijk is dat de vraag naar en het gebruik van parkeerplaatsen structureel zal veranderen. Voor zowel het retail- als het parkeerbeleid geldt dat een traditionele aanpak onvoldoende is. Het is tijd om retail en parkeren in samenhang te gaan bezien! (Bron - Ecorys)

Meer weten over parkeren?  Bestel hier het pas uitgekomen themanummer Parkeren van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel