Parkeergarages meest stabiele vastgoedbelegging

dinsdag 14 augustus 2012
timer 3 min
In de afgelopen zeven jaar hebben investeringen in parkeergarages betere rendementen gerealiseerd dan andere vastgoedbeleggingen. Volgens IPD cijfers en ondanks de economische crisis lag het totale rendement in Nederland tussen 2004 en 2010 met een gemiddelde van 10,8% per jaar op een acceptabel niveau. Kantoren hebben in dezelfde periode in Nederland een gemiddeld rendement van 7,3% per jaar behaald. Daarnaast neemt de vraag naar parkeerplaatsen nog steeds toe, terwijl de stijging van de parkeertarieven meer dan 2,5 keer de inflatie is geweest.

Dat schrijft Bouwfonds REIM in het rapport “Geld parkeren in parkeergarages", waarin niet alleen een beeld wordt geschetst van de actuele ontwikkelingen op de Europese markt voor parkeergarages, maar ook de structurele vraag belicht.

Volgens de analyse van Bouwfonds REIM heeft een optimaal gespreide portefeuille, zonder investeringen in parkeergarages een verwacht rendement van 7,1% en een risico van 5,7%. Als investeringen in parkeergarages worden toegevoegd dan stijgt het rendement tot 8,2% en het risico wordt teruggebracht tot 5,2%. De Sharpe-ratio (een maat voor het risico-rendementsprofiel van een asset) voor parkeerbeleggingen was gunstiger dan die van andere vastgoedsectoren gemeten over dezelfde periode.

Waarom investeren in parkeergarages?
Parkeergarages zijn in vergelijking met andere vastgoedbeleggingen minder gevoelig voor het economisch klimaat. Ook bieden de langlopende huurcontracten, die voorzien zijn van een jaarlijkse inflatie-indexatie, de belegger een goede bescherming tegen inflatie. Parkeergarages op een goede locatie bieden beleggers een dubbele veiligheid: Indien een exploitant van de garage wegvalt dan blijven de gebruikers van de garage, autobestuurders, immers komen. In dit geval heeft de belegger in plaats van de huurinkomsten de volledige parkeerinkomsten.

Waar wordt geïnvesteerd?
Toplocaties worden niet gemaakt door parkeerplaatsen, omdat niemand parkeert om het parkeren. Parkeerplaatsen moeten daarom worden beoordeeld in directe combinatie met andere ontwikkelingen en activiteiten. Om de vraag te beantwoorden wat de beste locatie is, is een regionale aantrekkelijkheidsanalyse uitgevoerd. De meest aantrekkelijke plaatsen om te investeren in parkeergarages bevinden zich binnen de geografische contouren van de zogenaamde "gouden banaan" (van Liverpool naar Valencia, onder andere via Londen, de 'Randstad', de Belgische 'Vlaamse Ruit', het Rijn-Ruhr- en Rijn-Maingebied , Zürich, Milaan en Barcelona). Daarnaast zijn hoofdstedelijke regio’s en enkele andere agglomeraties als Berlijn en Rome aantrekkelijke locaties.

Nederland is een aantrekkelijke regio

Nederland is een van de meest aantrekkelijke regio's van Europa voor investeringen in parkeergarages. Bevolkingsdichtheid en de mobiliteit zijn zeer hoog in vergelijking met andere Europese landen. Het autobezit ligt onder het Europese gemiddelde, maar neemt duidelijk toe. De vaak historische binnensteden van Nederlandse gemeenten bieden weinig parkeerplaatsen op de openbare weg, waardoor er een hoge acceptatie voor betaald parkeren is. Daarnaast bestaat er in Nederland een beleid om parkeerplaatsen langs de openbare weg te verminderen, hetgeen parkeergarages ten goede komt.

 

Meer weten over parkeren en parkeeraccommodaties? Bestel hier het themanummer Parkeren 2012 van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel