Parkeergarages als energiecentrales

maandag 9 januari 2012
timer 2 min
“Parkeergarages worden onze toekomstige energiecentrales. Het duurt misschien nog wel tien of vijftien jaar, maar op een gegeven moment zijn veel auto’s voorzien van brandstofcellen. Deze auto’s produceren op efficiëntere wijze elektriciteit dan grote energiecentrales. En die elektriciteit kun je makkelijk aftappen in parkeergarages.” Dat zegt prof.dr. Ad van Wijk, nieuwe bijzonder hoogleraar future energy systems.

Van Wijk, tevens directeur  Green Campus Company, zoekt financiers en slimme koppen om de campus van de TU Delft om te toveren tot een uithangbord van duurzame technologie. Betalende parkeergarages is een van zijn stokpaardjes.

Vijfhonderd brandstofcelauto’s

“Een auto levert gemiddeld zo’n 80 kilowatt aan vermogen. Vijfhonderd brandstofcelauto’s leveren dus 40 megawatt. Stel nu dat die auto’s acht uur per dag driehonderd dagen per jaar in de parkeergarage staan, dan zijn ze goed voor bijna honderd miljoen kilowattuur, tweemaal het energieverbruik van de campus.” De groene ondernemer wil ook dat er binnen afzienbare tijd (“ik roep altijd binnen vijf jaar”) een hotel verrijst op de campus van de TU Delft. “Als je duurzame projecten wilt realiseren met bedrijven, dan moet je een omgeving creëren waar je goed met ceo’s kunt overleggen.”

Windmolens en zonnepanelen

In het – uiteraard ook duurzame - campushotel komt een elektriciteit opwekkende dansvloer en fitnesszaal waarin krachtpatsers hun arbeid omzetten in elektriciteit. De fitnessapparaten registreren de hoeveelheid opgewekte elektriciteit op een pasje dat de sporter vervolgens kan gebruiken als betaalmiddel, bijvoorbeeld bij de koffieautomaat. Al het kunstmatige licht komt uit led’jes, die verwerkt zijn in muren, meubilair en zelfs glazen. Verder voorziet Van Wijk een enorme harpvormige windmolen bij de afslag Delft-Zuid en een geluidswand langs de Kruithuisweg vol met kleine windmolens en zonnepanelen. Mensen die hun auto centjes laten verdienen in een wat verder gelegen parkeergarage kunnen op kantoor komen met een monorail die aan die geluidswand hangt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel