Overspannen stadions

dinsdag 15 juni 2010
timer 2 min
Het  WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika vindt plaats in nieuwbouwstadions waarin lichtgewicht daken dominant zijn.  Een verrassend groot aandeel van membranen bepaalt de stadionarchitectuur en daarmee lijkt Zuid-Afrika in te haken op een trend die zich ook elders in de wereld (onder andere Allianz Stadion in München) aftekent.

Op de meestal in beton uitgevoerde onderbouw zijn verschillende overspannende daken met membranen geplaatst om de toeschouwers te beschermen tegen regen, wind en zonneschijn. Overspannende daken om al te overspannen reacties van toeschouwers in te tomen.

 

Kaapstad

Het Green Point Stadion in Kaapstad, gelegen in Green Point Common, vlak aan zee, met zicht op de Tafelberg en Robben Eiland, heeft een capaciteit van ongeveer 68.000 toeschouwers.  Het door GMP Architects uit Hamburg ontworpen stadion, deels ingegraven om horizonvervuiling tegen te gaan, staat op een  basement, het serviceniveau van waaruit  fans naar hun zitplaatsen worden geleid. De gevel van het stadion is opgebouwd uit teflon gecoate membranen versterkt met glasvezels. De gevel wordt ’s avonds van binnenuit verlicht. In de 37.000 vierkante meter grote stadionoverkapping, geplaatst op de betonnen onderbouw van het stadion, zijn 9.000 glazen panelen verwerkt. De cirkelvormige hoofdvorm van het dak is constructief uitgewerkt volgens het principe van een fietswiel van een fiets met een open middendeel. Tussen de trekring en de drukring zijn 72 kabels gespannen, de spaken. De bekleding van het dak bestaat aan de bovenzijde uit 16 millimeter dikke panelen van gelamineerd veiligheidsglas. Aan de onderzijde zijn gespannen plafonds van geweven PVC aangebracht om het geluid te dempen, licht te dempen en de installaties weg te werken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel