Oranje voetbalt zaterdag in high-tech stadion in Charkov

woensdag 6 juni 2012
timer 3 min
Het Nederlands elftal speelt zaterdag tegen Denemarken zijn eerste wedstrijd in het Metalist Stadion in Charkov, een van de acht stadions die zijn geselecteerd voor het Europees kampioenschap voetbal van 2012. Het stadion is geïnspireerd op de archineers van de moderne Engelse staalgotiek: Richard Rogers en Norman Foster. De constructie bevindt zich aan de buitenzijde.

Door deze inside-outstijl hebben supporters in het stadion, dat plaats biedt aan 38 633 bezoekers, vrij zicht op het voetbalveld. In dit opmerkelijke stadion kun je Oranje straks dus obstakelloos naar de finale zien opstomen.

 

Acht speelsteden

Oekraïne en Polen, de twee gastlanden van het Europees kampioenschap voetbal van 2012, van 8 juni tot en met 1 juli 2012, hebben acht speelsteden aangewezen. In Oekraïne Charkov, Donetsk, Kiev en Lviv, in Polen Gdansk, Poznan, Warschau en Wroclaw. Dat Charkov is geselecteerd dankt deze universiteitsstad, op zo’n 40 kilometer van de Rusische grens, aan de nalatigheid van Dnepropetrovsk. Deze Oekraïense stad stond aanvankelijk op de lijst van speelsteden. Maar omdat de aanleg van infrastructuur rond het vliegveld in de ogen van de UEFA te traag verliep, werd Charkov aangewezen als speelstad.

 

GosProm complex

Charkov is in de architectuur beroemd vanwege de constructivistische bouwkunst uit de jaren twintig van de vorige eeuw, met als hoogtepunt het GosProm complex aan het Vrijheidplein (volgens toeristische brochures het grootste plein ter wereld). Voor UEFA baas Platini zal dat architectonische erfgoed geen reden zijn geweest om Charkov te selecteren. Belangrijker was het argument dat het Oblasny SportKomplex (OSK) Metalist, kortweg het Metalist Stadion, de thuisbasis van Metalist Charkov, gereed is.

 

Geschiedenis

Het stadion is organisch ofwel in fases gebouwd. In 1925 – in de hoogtijjaren van het Russische Constructivisme – startte de eerste fase, waarna het stadion (toen nog een capaciteit van 10.000 bezoekers) in een viertal renovaties een make over onderging te beginnen medio jaren zestig. Het westelijke deel van het stadion werd toen vernieuwd. De tweede renovatie vond plaats in de jaren zeventig (toevoeging noord- en zuidzijde tribunes). De capaciteit werd vergroot naar 30.000 plaatsen. Ook werd het stadion overdekt. In 1979 begon een derde renovatie die tot 1998 duurde.

De vierde verbouwing van het Metalist Stadion vond plaats vanwege de voorbereiding op het EK 2012. Nieuwe tribunes werden gebouwd die de capaciteit opschroefden naar 38 633. Er kwam een nieuw dak met een constructie volgens de inside-out stijl.

 

Met dank aan Karel Onwijn, auteur van reisboeken over Rusland, Georgie en Armenie. Afgelopen zaterdag is van zijn hand het reisboek over de Oekraine gepresenteerd. Ook dit reisboek verscheen in de Dominicus-reeks van Uitgeverij Gottmer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel