Oproep BNA: versnel verduurzaming en voorkom derde dip met lage btw-tarief
‘Het voorgenomen beëindigen van de btw-verlaging per 1 juli aanstaande komt echt veel te vroeg voor onze kwetsbare branche en de bouw’, aldus BNA-directeur Fred Schoorl. De verlaging uit 2013 heeft 800 mensjaren werk opgeleverd. Daar zijn we de politiek, en staatssecretaris van Financiën in het bijzonder, heel dankbaar voor. Wij roepen hen op deze maatregel te verlengen met minimaal een jaar’, aldus Schoorl. ‘De BNA vindt dat de btw-verlaging ook kan gelden voor specifieke maatschappelijke opgaven waaronder verduurzaming en herbestemming’.
Stimuleren van verduurzaming van de leefomgeving
De BNA ziet dat voor deze opgaven veel politieke en maatschappelijke aandacht is en beseft met het kabinet dat er dringend stappen moeten worden gezet. Ondanks de inzet van overheden, bedrijven en andere organisaties blijkt echter dat de realisatie van deze opgaven in de praktijk niet zo vlot verloopt en achterblijft bij de doelstellingen. Toepassing van het lage btw-tarief kan de realisatie van deze opgaven een forse impuls geven. En daarmee tevens bijdragen aan het verdere herstel van de architectuur- en bouwsector.
Effectieve maatregel
Gebleken is dat een laag btw-tarief een effectieve maatregel is om investeringen van consumenten, bedrijven en andere organisaties te stimuleren. Die investeringen zijn nodig om de komende jaren de vele maatschappelijke opgaven en doelstellingen op het gebied van de verduurzaming van de gebouwde omgeving te kunnen realiseren. Het gaat hierbij specifiek om de volgende vijf opgaven:
- Energieverbruik woningen drastisch verminderen
Om de klimaatdoelstellingen te halen zal het energieverbruik van bestaande woningen en gebouwen drastisch omlaag moeten. Om dat te realiseren zullen in vele honderdduizenden woningen en duizenden scholen en zorggebouwen energiebesparende maatregelen moeten worden genomen.
2. Voorkomen van leegstand
Vele honderdduizenden vierkante meters aan kantoren, bedrijfsgebouwen en zorggebouwen staan leeg of zullen de komende jaren leeg komen te staan. Transformatie en herbestemming van (een deel van) die leegstaande gebouwen is noodzakelijk om verpaupering van wijken en daarmee samenhangende ongewenst maatschappelijk effecten te voorkomen.
3. Langer zelfstandig wonen
De wijzigingen in de zorg maken het noodzakelijk dat ouderen langer zelfstandig in hun woning moeten kunnen blijven wonen. Een groot deel van de bestaande woningen is daarvoor momenteel niet geschikt en zal moeten worden verbouwd. Per woning gaat het hierbij 10.000 tot 50.000 euro aan kosten.
4. Gevolgen stijging zeespiegel
Door klimaatverandering krijgen we in toenemende mate te maken met wateroverlast door heftigere stortbuien. Dit levert veel maatschappelijke schade op. Investeringen in klimaat adaptieve maatregelen in gebouwen en de openbare ruimte zijn noodzakelijk om ook in de toekomst prettig te kunnen blijven wonen, werken en recreëren in onze steden en dorpen.
5. Verduurzamen aardbevingsgebied in Groningen
In het aardbevingsgebied in Groningen staat de duurzaamheid van de leefomgeving door de gevolgen van de aardbevingen onder druk. Vele miljarden aan investeringen in woningen, gebouwen en de openbaren ruimte zijn nodig om die duurzaamheid weer op peil te brengen.
CBS en BNA-cijfers tonen aan: herstel grotendeels te danken aan opleving particuliere markt
Uit eerder onderzoek van de BNA en het CBS bleek al dat het voorzichtige herstel voor de architecten grotendeels te danken is aan een opleving van de particuliere markt die voor een belangrijk deel bestaat uit verbouwingen en renovaties van woningen. Deze markt is vooral het domein van de kleinere architectenbureaus.
Uit de BNA conjunctuurmeting blijkt dat van 54% van de architectenbureaus een toename ervaart van renovaties. Ook uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het aanwezige herstel bij architectenbureaus vooral is toe te schrijven aan de woningmarkt.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Reactie toevoegen