Opleving zelfbouwtraditie door recessie
Kastein wijst op een recent onderzoek door Deloitte, onder 500 professionals over de toekomst van gebiedsontwikkelingen. Uit dit onderzoek blijkt dat de verhoudingen na het herstel van de economie (in 2014) er structureel anders uitzien, met meer ruimte voor C/PO.
Pluspunten
Marcel Kastein: “Het belangrijkste pluspunt van C/PO is dat per definitie vraaggestuurd wordt gebouwd. Daar heeft het lang aan ontbroken in ons land. Vraaggestuurd bouwen levert doorgaans meer differentiatie en variatie op, meer maatwerk en (in het geval van collectieve zelfbouw) een goedkopere woning (omdat schaalvoordelen worden benut en algemene kosten en rendementsdoelstelling wegvallen).
Bij een individuele particulier opdracht geldt niet dat er ten opzichte van de marktwaarde een grote besparing wordt gerealiseerd. Dat komt omdat gemeenten hun bouwkavels minimaal marktconform verkopen en individuele particulieren doorgaans geen schaalvoordelen kunnen of willen benutten.
Bij CPO geldt ook nog dat er in sociaal-maatschappelijk opzicht voordelen zijn te behalen. Denk bijvoorbeeld aan projecten in herstructureringswijken waar het de opgave is de sociale cohesie te versterken en meer differentiatie aan te brengen.”
Spelregels
Marcel Kastein: “In grote lijnen hoeven de spelregels voor C/PO niet veel anders te zijn dan voor regulier ontwikkelde projecten. In beide gevallen geldt dat er op stedenbouwkundig niveau naar kwaliteit en samenhang moet worden gestreefd en (mede) vanuit de kwaliteiten van iedere locatie moet worden geredeneerd. C/PO dwingt gemeenten en stedenbouwkundigen wel meer na te denken over de vraag wat de markt nou eigenlijk echt wil.
Bij C/PO is het wel van belang om parallel aan het maken van een wijkontwerp ook specifieke spelregels voor het proces op te stellen om C/PO-projecten in goede banen te leiden.”
Meer weten? Download recente publicatie van Marcel Kastein over zelfbouw in Nederland tijd-voor-zelfbouw.2.90690.lynkx
Reactie toevoegen