Opening verzorgings- en verpleeghuis Open Vensters: ontwerp EGM architecten

donderdag 18 oktober 2012
timer 2 min
EGM architecten ontwierp dit verzorgings- en verpleeghuis vanuit het concept Wonen met zorg op maat in een ‘leefbaar huis’ voor Ameide en omgeving. Op 12 oktober wordt Open Vensters in Ameide geopend door Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland de heer Jan Franssen, burgemeester van gemeente Zederik de heer Coert van Ee en een bewoner van Open Vensters.
Open Vensters bestaat uit een besloten verblijfsgedeelte en een openbaar voorzieningengedeelte, verbonden door een glazen binnenstraat. In het verblijfsgedeelte, bestaande uit woongroepen en individuele zorgappartementen, staat de woonfunctionaliteit voorop. Het voorzieningengedeelte wordt door het kantoorpersoneel van AV Zorggroep gedeeld met een kinderdagverblijf.
 
Programma
 
Het entreegebouw, met het voorzieningengedeelte, biedt plaats aan een restaurant en een lounge. De aan boerderijen refererende kap, getooid met geglazuurde gebakken pannen en prominente glazen dakkapel, biedt een 'open venster' op de dorpskern van Ameide.
Er is voorgesorteerd op de toekomst met eenpersoonskamers in de psychogeriatrische woongroepen. Tevens zijn er woongroepen met zelfs privé-sanitair. De minder zware zorg is gesitueerd in appartementen waarbij rekening is gehouden met flexibele verhuurbaarheid in de toekomst.
 
AV Zorggroep telt vijf locaties en heeft een verzorgingsgebied van Oud Alblas (Alblasserwaard) tot en met Leerdam (Vijfherenlanden), een omvangrijk, dunbevolkt gebied met een agrarische inslag. Open Vensters is een van de lokaties en ligt aan de rand van Ameide, een kleine stad ten zuidoosten van Utrecht. De directie wilde de schaal, identiteit en behoefte van instelling en bewoners meenemen in het ontwerp, dat zowel is afgestemd op huidige en toekomstige regelgeving, als op exploitatie-eisen. Dit resulteerde in “een duurzame mix”.
 

Meer weten over zorgvastgoed?  Bestel hier het pas verschenen themanummer Bouw & Zorg van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel