Open je deur met een smartphone of pasje
Dat combineren is niet eenvoudig. “De Nederlandse deur is best lastig als je kijkt naar de wet- en regelgeving rond deuren”, zegt Ronald Boon van CES.“Je hebt te maken met normering rond veiligheid, maar ook bijvoorbeeld rond wind- en waterdichtheid. Dat betekent dat hang- en sluitwerk zwaarder moet worden en dat gaat vaak ten koste van de gebruiksvriendelijkheid voor bepaalde doelgroepen zoals ouderen en mensen met minder kracht in de handen, bijvoorbeeld door reuma. De deur gaat klemmen en wordt voor hen lastig te openen, zeker als je via dat ene sleuteltje de krachten moet overbrengen.”
CESeasy®
Toch ging CES de uitdaging aan. CES past traditioneel haar producten vooral toe in woonzorggebouwen, zorgcomplexen en zorgappartementen.Voor deze sector introduceerde CES 2,5 jaar geleden een product, CESeasy, waarbij gemak in gebruik en beheer voorop stond, maar waarbij dit niet ten koste ging van de veiligheid.
Boon wil er op Building Holland echter nadrukkelijk op wijzen dat het product niet alleen voor de thuismarkt, maar voor iedereen handig is. “We merken namelijk dat ervanuit consumenten vraag naar een dergelijk product is, maar dat mensen het niet kennen. Terwijl er een enorme markt voor is. Neem alleen al het feit dat 85 procent van de Nederlanders een smartphone heeft en dat wij een gratis app voor de CESeasy hebben.”
Deur meenemen naar nieuwe generatie
Boon legt uit wat de CESeasy bijzonder maakt: “Het zorgt ervoor dat je de deur naar een nieuwe generatie kunt meenemen door er een stukje elektronica aan toe te voegen.” Bij de CESeasy wordt de oude cilinder uit de deur gehaald en wordt een nieuwe cilinder geplaatst.
Op die cilinder zit een batterijgestuurde motorunit, die kan communiceren met een app op de smartphone. En dat gebeurt op meest veilige manier: de CESeasy heeft de hoogste kwalificatie op dat gebied behaald, de Drie Sterren van de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). En dat is niet voor niets. Boon: “De CESeasy wordt versleuteld met 128 bits AES, een normering die even veilig is als internetbankieren.”
Na het inbouwen van de CESeasy kan de deur op twee manieren geopend worden: via de klassieke sleutel en via de elektronica. Boon: “Dat is een groot voordeel. Ten eerste is het voor mensen vertrouwd, ten tweede ben je nooit volledig afhankelijk van de elektronica.”
Verschillende mogelijkheden
De elektronica biedt verschillende mogelijkheden. Zo kan het via de app op de smartphone, maar ook via een afstandsbediening. Verder kan er aan de buitenkant een codetableau worden aangebracht – op de plek waar normaal de bel zit – zodat mensen ook via een code de deur kunnen openen. Een andere mogelijkheid is de druppel, een kaart die voor de handlezer kan worden gehouden. Boon: “Eigenlijk kunnen we bij de CESeasy de toegangsverlening klantspecifiek inregelen. De CESeasy kan namelijk met al die tools communiceren.”
Inmiddels heeft CES de CESeasy overal toegepast, van gestapelde bouw tot appartementen en woontorens en woningen. De ervaringen zijn volgens Boon unaniem positief: “Het is een zeer stabiel product dat heel veel toevoegt aan de huidige situatie.”
Codetableau met handlezer
Op Building Holland introduceert CES een volgende verbetering aan de CESeasy: een codetableau met een ingebouwde wandlezer. Boon: “We kregen van onder meer woningcorporaties de vraag om naast de CESeasy de deur ook met een pasje te kunnen openen. Met deze oplossing willen we laten zien dat de CESeasy-familie steeds broertjes en zusjes krijgt die het product nog functioneler maken.”
Omdat de hedendaagse consument steeds meer hecht aan gemak en bovendien opgroeit met digitalisering ziet Boon talloze toepassingen voor de CESeasy bij consumenten. “Denk eens aan Airbnb of een vakantiehuisje. Je geeft via de sleutel je gasten voor een bepaalde periode toegang en je behoudt zelf de controle. Ook voor mensen die bij hun particuliere woning hechten aan luxe en comfort en die tegelijkertijd geen concessies willen doen aan veiligheid is het een interessante optie.”
Duurzaam
De CESeasy is ook op verschillende manieren duurzaam. Boon: “Ten eerste hoef je de deur niet te verbouwen,je voegt er een product aan toe. Ten tweede is het een stabiel product met een lange levensduur.”
Dit artikel is verschenen in de Building Holland Special. Lees meer van de Building Holland Special in onze bibliotheek.
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen