Op zoek naar het ideale, duurzame huis

woensdag 20 juni 2012
timer 2 min
NAi Publishers publiceerden  in samenwerking met Faculteit Bouwkunde Leerstoel Woningontwerp, Technische Universiteit Delft, op 19 juni jl. DASH Het ecohuis. Het boek schetst de geschiedenis en de toekomst van het duurzame huis aan de orde. Daarbij is aandacht voor basisprincipes (passieve zonne-energie, halfklimaat en ventilatie) en materialiseringsconcepten.

De bouw is verantwoordelijk voor zo’n 20 procent van de totale kooldioxide-uitstoot en 30 procent van de energievraag en behoort samen met de sectoren van de chemie en het transport tot de grootste vervuilers. Duurzaamheid behoort daarmee tot de belangrijkste vraagstukken voor ontwerpers en architecten en is een uitdagend veld voor vernieuwing en onderzoek. DASH gaat op zoek naar het ideale ecohuis: van zonnewoningen tot Superuse, van Cradle to Cradle tot en met drager-inbouwsystemen en precieze prefabtechnologie.

 

Essays en plandocumentatie

He tboek staat op twee pijlers. Essays plus een plandocumentatie. Met essays van Daniel A. Barber, Machiel van Dorst, Jacques Vink, en Piet Vollaard. Kritische analyses van de stand van zaken, maar ook een inspirerende verkenning van mogelijkheden voor de toekomst. Drop City pionier Steve Baer kijkt terug op de bouw van zijn Zome House en Jean-Philippe Vassal geeft zijn visie op architectuur en duurzaamheid in een interview.

 

Een uitgebreide plandocumentatie omvat toonaangevende woonhuizen van onder meer Frank Lloyd Wright, Ralph Erskine, Frei Otto, Lacaton & Vassal, Carlos Weeber, DAAD Architecten en 2012Architecten.

 

Over DASH

DASH (Delft Architectural Studies on Housing) wil een internationale bijdrage leveren aan het woningontwerp vanuit een Nederlands perspectief. DASH verschijnt tweemaal per jaar, in samenwerking met de Leerstoel Woningontwerp van de TU Delft.

 

www.naipublishers.nl

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel