Ontwikkeling Bloemendalerpolder nabij Amsterdam kan beginnen

vrijdag 16 november 2012
timer 2 min
De ontwikkeling van Bloemendalerpolder kan beginnen. Het gebied, liggend tussen Muiden en Weesp, wordt een mix van natuur, recreëren en wonen. Het gebied bestaat nu nog vooral uit cultuurlandschap met langgerekte kavels veenweidegrond.

De samenwerkings- en uitvoeringsovereenkomst (SUOK) en het Ruimtelijk kader voor de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder zijn onlangs door alle betrokken publieke en private partijen ondertekend. Publieke partijen stellen en bewaken de kwaliteitseisen voor de gebiedsontwikkeling. De private partijen nemen de ontwikkeling en exploitatie van de Bloemendalerpolder voor hun rekening. Onderdeel van de SUOK zijn tevens constructieve afspraken met betrekking tot inpassing van de nieuwe A1, luchtvaart en de nabijheid van luchthaven Schiphol.

 

Samenwerking

Het project Bloemendalerpolder is een samenwerking tussen overheden en marktpartijen. De publieke partijen zijn de provincie Noord-Holland, de gemeenten Weesp en Muiden, het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het Rijk, vertegenwoordigd door het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB). De private sector wordt vertegenwoordigd door de projectontwikkelaars AM, Ymere, Adriaan van Erk, Van Wijnen Groep, Bouwfonds Property Development en Blauwhoed Eurowoningen.

 

Rolverdeling

Betrokken partijen zijn blij met de afspraken. Gedeputeerde Tjeerd Talsma van de Provincie Noord-Holland benadrukt de goede rolverdeling die tussen partijen is afgesproken: “Ieder zit nu in zijn eigen rol. Dat past bij de huidige tijd. De publieke partijen stellen de kwaliteitseisen en het is aan de ondernemersgeest van de ontwikkelaars om tot de mooiste inrichting met huizen, groen en water te komen.” Harm Janssen, van Bouwfonds: "Wij zijn blij met deze overeenkomst. We zien de ontwikkeling van de Bloemendalerpolder als een prachtige uitdaging. We gaan er voor zorgen dat natuur, recreëren en wonen fijnmazig op elkaar worden afgestemd." Inmiddels worden de voorbereidingen getroffen voor een bestemmingsplan voor de Bloemendalerpolder. De planning is er op gericht dat medio 2016 de eerste paal voor de woningbouw geslagen kan worden.

 

Enkele afspraken

Enkele van de belangrijkste afspraken tussen publieke en private partijen zijn, dat:

- er plaats is voor maximaal 2.750 woningen,

- er aan de Vechtoever geen woningen gebouwd worden,

- de woningen zo ver mogelijk van de te verleggen A1 worden gebouwd,

- er zo aan de noordzijde van de bebouwing een robuuste groenstructuur ontstaat,

- een deel van de woningen bereikbaar zal zijn voor lagere inkomens.

 

www.bloemendalerpolder.com

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel