Ontwerprichtlijn thermisch actieve gebouwen

donderdag 19 januari 2012
timer 2 min
Door gebruik te maken van de thermische massa van het materiaal beton kan het binnenklimaat positief worden beïnvloed en (in bescheiden mate) energie worden bespaard. Wanden en vloeren kunnen werken als regulator van het thermische en hygrische binnenklimaat.

Het voorspellen van de behaaglijkheid  

CUR Bouw & Infra heeft nu een ‘Ontwerprichtlijn thermisch actieve gebouwen’ opgesteld  die ingaat op het thermisch activeren van betonnen vloeren. De publicatie is een ontwerphulpmiddel voor het voorspellen van de behaaglijkheid  van ruimten, gebruik maken van thermisch actieve vloeren in de zomerperiode. Met behulp van deze publicatie kan de haalbaarheid van thermisch actieve vloeren in een vroeg stadium van het ontwerpproces worden bepaald.

 

Doelgroep

Het ontwerphulpmiddel is met name bestemd voor architecten, bouwfysische adviseurs, constructeurs en producenten.  De publicatie sluit naadloos aan op ISSO-publicatie 85 ‘Thermisch Actieve Vloeren’. Deze publicatie is een praktisch hulpmiddel voor het installatietechnisch ontwerp en de detaillering van vloeren, die worden gebruikt om het gebouw te koelen.

 

Twee onderdelen

De digitale CUR-publicatie bestaat uit twee onderdelen: een ontwerptool en een toelichting. De kern wordt gevormd door de ontwerptool met zoekfunctie. Deze tool maakt gebruik van het dynamische gebouwsimulatieprogramma TRNSYS. Het programma is gebruikt om bijna 50.000 temperatuursimulaties door te rekenen en aan de hand daarvan circa 1000 nomogrammen te genereren. In deze nomogrammen is de relatie tussen ZTA (zonwerend vermogen) x glaspercentage, het geïnstalleerd (of te installeren) vermogen en de GTO-uren aangegeven per te onderscheiden type gebouw en verdere fysieke kenmerken zoals vloertype en gebouworiëntering. GTO staat voor gewogen temperatuur-overschrijdingsuren, een maat voor de thermische behaaglijkheid binnen een gebouw in de zomer. Als type gebouw zijn onderscheiden: woningen, kantoren, scholen en gebouwen voor zorginstellingen.

 

CUR-publicatie 237 ‘Ontwerprichtlijn thermisch actieve gebouwen’ is verkrijgbaar via www.cur-aanbevelingen.nl . De prijs (excl. BTW) bedraagt € 42,50.

Voor ISSO-publicatie 85: zie www.isso.nl

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel