Ontwerprichtlijn over reflecterende isolatie
De ontwerprichtlijn behandelt de thermische eigenschappen van reflecterende isolatie, de bouwfysische aspecten en de duurzaamheid. Daarbij krijgt de lezer aanwijzingen voor het ontwerpen en toepassen van reflecterende isolatie in vloeren, gevels en daken. De kennis kan worden gebruikt voor zowel nieuwbouw, als bestaande bouw.
Aanleiding richtlijn
In verband met het terugdringen van het energieverbruik, worden steeds hogere eisen gesteld aan de thermische isolatie van de schil van het gebouw. Daarmee samenhangend zal de EPC de komende jaren verder verscherpen, en de minimale eis in het Bouwbesluit voor de warmteweerstand ook. “Dit vertaalt zich in de praktijk door het gebruik van andere of verbeterde isolatiematerialen. Zo zien we de laatste jaren de toepassing van reflecterende isolatie toenemen”, aldus de auteur van de nieuwe ontwerprichtlijn, prof. ir. Nico Hendriks in zijn voorwoord.
Onduidelijkheid opheffen
Tot nog toe werd een brede toepassing van dit specifieke materiaal beperkt door onduidelijkheid over de toegevoegde waarde van de reflecterende laag, of lagen. “Onduidelijkheid die mede wordt veroorzaakt door het ontbreken van een algemeen geaccepteerde bepalings- en rekenmethode. Onduidelijkheid die wordt versterkt door discussies over geclaimde waarden.”
Op Europees niveau zijn de waarden nu vastgelegd in normen, zodat er duidelijkheid geschapen gaat worden, en materialen op een juiste wijze met elkaar vergeleken kunnen worden. Deze normen vormen de basis voor de SBR-publicatie.
De inhoud van deze publicatie is samengesteld met inbreng van leveranciers van reflecterend isolatiemateriaal, en is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van AgentschapNL.
Reactie toevoegen