Ontwerpen Icoon Afsluitdijk door Studio Roosegaarde onthuld
Rijkswaterstaat versterkt de komende jaren de Afsluitdijk om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen de kracht van het water. Er komen onder meer nieuwe keersluizen en pompen om meer water te kunnen afvoeren, waardoor het grootste gemaal van Europa ontstaat.
Om deze versterking bij te staan hebben Rijk en regio aan Studio Roosegaarde de opdracht gegeven een bijdrage te leveren aan de waarde van de Afsluitdijk als Icoon voor de Nederlandse waterbouw. De aftrap voor dit project vond plaats op vrijdag 2 september met de onthulling van de ontwerpen van Daan Roosegaarde.
Spiegelstenen
Roosegaarde onthulde als eerste de Spiegelstenen: originele basaltstenen uit de dijk die licht-reflecterend zijn gemaakt. “Een ode aan de bouwers van de Afsluitdijk,” aldus de studio. Het ontwerp werd onthuld in bijzijn van Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en gedeputeerde van de provincie Friesland Klaas Kielstra.
Lichtpoort
Van zowel het Lorentz- als het Stevin-sluizencomplex (begin en eind van de Afsluitdijk) wordt het verouderde beton gerestaureerd. De 60 monumenten die hierdoor worden opgeknapt, worden vervolgens voorzien van een retro-reflecterende laag die oplicht door de koplampen van passerende auto’s, als entree voor de Afsluitdijk. Lichtpoort moet in 2017 gerealiseerd worden als permanent kunstwerk.
Lichtlijn
De 32 kilometer lange Afsluitdijk krijgt een retro-reflecterende geleiderail die alleen oplicht door de koplampen van passerende auto’s. Deze strakke lijn van lichtreflectie moet de icoonstatus van de dijk versterken en een gevoel van rust en veiligheid geven. Lichtlijn moet ook in 2017 gerealiseerd worden en is permanent.
Windvogel
Dit ontwerp wordt in samenwerking met TU Delft ontwikkeld naar droom van wijlen Wubbo Ockels om energieopwekkende vliegers te realiseren. Deze hoog boven het landschap zwevende vliegers wekken door de wind energie op van 20 tot 100 kW. Aan de droom van Ockels voegt Roosegaarde lichtgevendheid toe. Windvogel wordt in 2017 nader getoond en heeft een tijdelijk karakter.
Glowing Nature
Studio Roosegaarde kweekt lichtgevende algen uit de natuur om ze meer licht te laten geven en langer te laten leven. De algen komen lichtgevend en interactief binnen in de historische kazemat uit 1932 aan de Frieslandzijde. Bezoekers kunnen een directe interactie aangaan: als de algen in beweging komen, geven ze licht. Glowing Nature wordt ook in de loop van 2017 nader getoond en zal tijdelijk zijn.
Afsluiting met Waterlicht
Als afsluiting werd in de avonden van vrijdag 2 en zaterdag 3 september het kunstwerk Waterlicht getoond, ‘dat als een Noorderlicht van Nederland laat zien tot waar het water zou reiken zonder de bouw van de Afsluitdijk’. Dit kunstwerk bestond uit golvende lijnen van licht, gemaakt met de nieuwste LED-technologie, software en lenzen.

De ontwerpen voor het project Icoon Afsluitdijk zijn onthuld door Studio Roosegaarde.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
Reactie toevoegen