OMA wil Poetin uit het Kremlin

dinsdag 11 september 2012
timer 2 min
Architecten van OMA, het bureau van Rem Koolhaas, willen de deuren van het Kremlin opengooien. Zij willen het regeringscentrum binnen de muren van het Kremlin laten verhuizen naar een ander deel van de stad, ‘het nieuwe Moskou’. Hun voorstel is om het Kremlin toegankelijk te maken voor het grote publiek en er, naar voorbeeld van de Hermitage in Sint-Petersburg, een museum van te maken.

De architecten deden hun oproep tijdens een seminar over de ontwikkeling van het stedelijk gebied van Moskou, gekoppeld aan een prijsvraag over de inrichting van de stad.

Gesloten bolwerk?

Volgens de Nederlandse architecten is het ‘niet productief’ dat de Russische regering haar onderkomen heeft op de meest exclusieve locatie van Moskou. Wie één gebouw in het Kremlin verkoopt, kan voor hetzelfde bedrag elders vier nieuwe neerzetten. Veel gebouwen in het Kremlin blijken met hekken te zijn afgezet. Het is een gesloten bolwerk dat in de praktijk maar voor een select gezelschap toegankelijk is.

Het  ‘nieuwe Moskou’

Het minder centraal gelegen ‘nieuwe Moskou’ is enorm in ontwikkeling, onder meer vanwege de concurrentiestrijd die is ontstaan rond de verplaatsing van het regeringscentrum. De OMA-architecten stelden wel de vraag aan de orde wat er van het centrum van Moskou overblijft, als alle overheidsinstellingen naar de periferie verhuizen. Aleksandr Kolontaj, die ook bij de prijsvraag betrokken is, vond dat het OMA-team meer vragen opwierp dan het beantwoordde. Aan het einde van de rit zal het team met concrete voorstellen moeten komen.

Locaties?

In april van dit jaar gaf toenmalig president Medvedev opdracht om voorstellen in te dienen voor de verhuizing van overheidsinstellingen naar het buitengebied van Moskou. Het gaat onder meer om de Federatieraad, de Doema, het Openbaar Ministerie en de Rekenkamer. Een mogelijke locatie bevindt zich tegenover het Park van de Overwinning aan de Koetoezov Prospekt, een andere optie is het terrein van een voormalige sovchoz in het huidige ‘nieuwe Moskou’.

Eind juni stelde president Poetin voor om te bekijken of er een Kremlin-museum gevestigd kan worden in een gebouwencomplex aan het Rode Plein. Er zou niet alleen ruimte moeten komen voor tentoonstellingen, maar ook voor bijvoorbeeld werkplaatsen, opslag en wetenschappelijke congressen.

http://www.rusproject.nl/RusInform/Nederlandse-architecten-willen-Kremlin-veranderen-in-Hermitage

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel