OMA bouwt met groen en glas

donderdag 20 oktober 2011
timer 2 min
OMA ontwierp Maggie’s Centre in Glasgow, een zorgcentrum voor kankerpatiënten, bestaande uit een ring van aan elkaar gekoppelde ruimtes rondom een groene binnenplaats. Het gebouw staat in de groene zone van het Glasgow Royal Hospital. Glazen gevels van vloer tot plafond geven zicht op de groene omgeving.

De verschillende ruimtes van het gebouw huivesten zorgkamers, een gemeenschappelijke ruimte, een eetkamer, keuken en  kantoren.

 

Uniek

Rem Koolhaas ontwierp het centrum met collega Ellen van Loon en Richard Hollington. Het ontwerp – zo zei Koolhaas – is door het bureau met voorrang uitgevoerd. “Het project is zo uniek en nodig. We voelden ons vereerd dit gebouw voor deze plek te ontwerpen.”

 

Glazen façades

De geschakelde ruimtes van Maggie’s Centre verschillen qua hoogte. Weliswaar overhuifd door een zelfde plat dak, verspringt de hoogte van de ruimtes. Maar in welke ruimte je ook bent, hoe hoog (of laag die ook is) overal is de relatie met buiten nadrukkelijk aanwezig; glazen façades kijken uit op de groene binnenplaats of de landelijke omgeving rond het gebouw.

 

Jencks

Het ontwerp van de groene binnenplaats en directe omgeving is gemaakt door Lily Jenck, de dochter van de oprichters van Maggie’s Cancer Caring Centres Foundation, Charles Jencks, de architectuur publicist en wetenschapper,  en zijn vrouw Maggie Keswick Jencks die in 1995 overleed aan de gevolgen van borstkanker.

 

Het Maggie’s Cancer Caring Centres Foundation is in 1996 opgericht door architectuurcriticus Charles Jencks. Diens vrouw Maggie Keswick Jencks overleed in 1995 aan borstkanker.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel