Officiële opening van onderzoekscomplex NIOO-KNAW

woensdag 7 september 2011
timer 2 min
Aanstaande donderdag opent het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) officieel haar nieuwe onderzoekscomplex in Wageningen. Hier kijken de ecologen de kunst af van de natuur, tot in het kleinste kamertje. Op donderdag spreken o.a. Robbert Dijkgraaf, Marijke Vos, Wubbo Ockels, Jim Stolze en ZKH Prins Carlos de Bourbon de Parmer.

Het complex is nu al een landelijke voorbeeldlocatie voor innovatief bouwen met de natuur als voorbeeld. Het is het grootste onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. NIOO-directeur Louise Vet: “Ik ben trots, en zeker als ecoloog. In plaats van te kijken naar wat er (nog) niet mogelijk is, zijn we gewoon aan de slag gegaan. En dan zie je dat de combinatie tussen ecologie en economie eigenlijk heel goed haalbaar is.”

 

Ontwerp

Het nieuwe gebouw, ontworpen door Claus en Kaan Architecten, weerspiegelt dat. De natuur levert namelijk een hoop inspiratie op voor innovaties: voedselketens zonder afval, eeuwigdurende kringlopen, de zon als energieleverancier en (bio)diversiteit als stabiele basis. “We hebben zoveel mogelijk volgens de cradle to cradle-filosofie gebouwd, en samen met partners gezocht naar slimme toepassingen. Zo heeft het gebouw een experimenteel biodivers (en dus groen) dak, dat ook isoleert en stroom levert,”  legt Vet uit. “Verwarming en koeling gebeurt via opgeslagen zomerwarmte en winterkou. Daarvoor is er onder andere een unieke hogetemperatuursopslag op zo’n 300 m diepte. Ook komt er een ‘toiletkringloop’ die kostbare voedingsstoffen redt van het riool: want poep is eigenlijk goud. En het onderzoekscomplex vermindert de biodiversiteit niet, maar gaat het juist stimuleren.”

 

De nieuwe vestiging in Wageningen is voor zo’n 200 medewerkers van 25 nationaliteiten, die zijn overgekomen uit de voormalige onderzoekscentra in Heteren en Nieuwersluis.

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel