Officiële opening parkeergarages Stadshuis en Theater Nieuwegein

donderdag 17 november 2011
timer 2 min
Vandaag worden de parkeergarages Stadshuis, Stadstheater en Kunstencentrum officieel geopend. De parkeergarages maken deel uit van de transformatie van het centrum van Nieuwegein tot een nieuw stadshart. Met een totaal van 1.200 parkeerplaatsen accommoderen meerdere parkeergarages het ontwikkelingsprogramma van het nieuwe centrum, De parkeervoorzieningen spelen niet alleen vanwege hun omvang een grote rol, ze zijn de nieuwe toegangspoorten tot de binnenstad.

De transformatie van het centrum van Nieuwegein omvat 56.000 vierkante meter nieuw winkeloppervlak, 198 woningen, kantoren, een nieuw stadshuis (3xn architects), een nieuw stadstheater en kunstencentrum (Architecten Cie) en de gerenoveerde Cityplaza.

 

Wayfinding

KCAP is verantwoordelijk voor het ontwerp van de ondergrondse nieuwbouwgarage van 20.000 vierkante meter met 650 parkeerplaatsen onder het stadshuis, theater, stadsplein en stadsbalkon, de Architecten Cie voor de bovengrondse parkeergarage. Daarnaast heeft KCAP de huisstijl en inrichting van de negen nieuwe en gerenoveerde parkeergarages in het centrum van Nieuwegein omschreven. Het inrichtingsconcept omvat de kleurkeuze voor wanden en vloeren, een concept voor lichtwanden, bebording en routing. De wayfinding, ontworpen in samenwerking met Mijksenaar, wordt tevens versterkt door het toepassen van licht- en geluidskunst. 

 

Overzichtelijke opzet

Ruimtelijk kenmerkt zich de parkeergarage door zijn heldere, overzichtelijke opzet met een efficiënt kolomgrid van 8 x 8 meter en een logische en automatisch te volgen routing voor de automobilisten. Vanaf de driebaans inrit is er overzicht op de lager gelegen parkeervloer waardoor beschikbare plaatsen goed te zien zijn.

 

Van kunst voorziene lichtwanden markeren de uitgangen voor de voetgangers en dienen tevens als oriëntatiepunten. De gele lichtwanden, ontworpen door de Poolse kunstenaar Jaroslaw Flicinski, zijn gecombineerd met een door de Nieuwegeinse kunstenaar Spinvis (Erik de Jong) ontworpen geluidsinstallatie van meer dan 40 natuurlijke klanken, verdeeld over vijf geluidzones.

 

Integrale ontwerpbenadering

Met de integrale ontwerpbenadering zijn de parkeergarages van Nieuwegein meer dan functionele en efficiënte ruimtes. De toepassing van het huisstijl- en routingconcept en de licht- en geluidskunst zorgen voor een bovenal prettige en sociaal veilige parkeeromgeving en zijn de parkeergarages een visitekaartje voor de stad.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel