Oceaankrabbers: 3D-geprinte woningen van gerecycled afval
De architect stelt zich in het concept enkele oceanscrapers voor nabij de kust van Rio de Janeiro. De constructies bevatten verscheidene duurzame voorzieningen, waaronder 10.000 woningen en kantoren, zeeboerderijen en (buurt)tuinen. Deze oceaankrabbers bestaan uit 3D-geprint gerecycled materiaal uit de drijvende vuilnisbelt in de oceaan.
Zelfvoorzienende kwal
In een verhalend persbericht schetst de architect een toekomstbeeld van Aequorea, vernoemd naar de bioluminescerende kristalkwal die zijn eigen energie produceert. Deze vernoeming is niet voor niks; op de schetsen drijven de koloniën als enorme koepels op de oceaan, terwijl de spiraalvormige kern van de constructie tot 1.000 meter onderwater drijft en gestabiliseerd wordt door enorme tentakels.
Aequorea wordt in het bericht ook gezien als energieopwekkend, net als de kwal, door al het geproduceerde afval direct te recyclen. De architect voorziet onder meer dat men een uitwendig skelet voor de onderwater gebouwen kan verkalken, op dezelfde wijze als dat zeedieren hun schelpen maken, en dat microalgen in plaats van fossiele grondstoffen gebruikt worden voor verwarming of verkoeling.
Noodkreet
Het creatieve persbericht richt zich tot de mensen van het land met een maar al te realistische noodkreet; het jaarlijks geproduceerde afval van ieder persoon op aarde veroorzaakt een klimaatprobleem van wereldformaat. Het concept van Vincent Callebaut Architectures is in die zin niet simpelweg een creatieve woonoplossing, maar juist een dringend verzoek aan de wereld om zich te richten op duurzame materialen en oplossingen om onze oceanen te redden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Reactie toevoegen