Nobelhorst in Almere van start

donderdag 1 september 2011
timer 4 min
Op woensdag 31 augustus ondertekenden wethouder Adri Duivesteijn en Ymere-bestuurder Stefan Schuwer de zogeheten koop- en realisatieovereenkomst voor stadsdorp voor initiatieven: Nobelhorst (voorheen bekend als Almere Hout Noord).
Deze samenwerking betekent dat de gemeente Almere en woningcorporatie Ymere zich langdurig committeren aan de realisatie en het beheer van deze wijk. Tussen de bosrijke rand van Almere Hout en de Flevopolder verrijst een wijk van circa 335 hectare, waar wonen en werken worden gecombineerd en waar zich de komende acht tot tien jaar zo'n 4.300 woningen, talloze voorzieningen en vele kleine en grote ondernemingen zullen vestigen. Met een visie en werkwijze die, op deze schaal, nog niet eerder is vertoond.  

Kwaliteitsborging wijk door mede-regisseursschap

Voor de wijk is een robuust raamwerk van water, groen en hoofdinfrastructuur opgesteld, maar de nadere invulling wordt op basis van initiatieven gedaan. Geen blauwdruk, maar organische groei op basis van de behoefte van de toekomstige wijkvestigers. Ymere en Almere dragen als mede-regisseurs van dit stadsdorp zorg voor de borging van de ruimtelijke kwaliteiten en van de kernwaarden: ondernemend, talentvol en ecologisch. 

Mensen maken de stad: het slaat aan

Wethouder Adri Duivesteijn: "De afspraken die we met elkaar gemaakt hebben laten zien dat er vertrouwen is in elkaar en in onze gezamenlijke aanpak. Dat komt voort uit de bijzondere wijze waarop we samen het idee van stadsdorp Nobelhorst hebben vormgegeven. We wilden een sociaal duurzame woon – en werkwijk realiseren, waar begrippen als sociale participatie, ruimtelijke kwaliteit en ecologische duurzaamheid vanzelfsprekend deel van uitmaken. De gemeente ging in 2008 op zoek naar een partij die een duurzame rol wilde en kon spelen in én na de totstandkoming van de wijk. Een partij die investeert en na de oplevering verantwoordelijk blijft en niet vertrekt. Ymere kwam met haar vernieuwende visie op “Wijk voor Initiatieven” als overtuigende winnaar naar voren. De afspraken in de koop- en realisatieovereenkomst met Ymere maken duidelijk dat deze strategie, zelfs in een tijd waarin de bouwsector in een zware crisis verkeert, werkt."
Ymere-bestuurder Stefan Schuwer: "Als mede-regisseurs van Nobelhorst gaan wij een zeer vernieuwende vorm van gebiedsontwikkeling in. De samenwerking op deze schaal en met veel ruimte voor initiatieven vraagt van beide partijen een andere werkwijze dan we gewend zijn. De toekomstige bewoner en/of onernemer wordt vanaf het eerste moment meegenomen in de planontwikkeling en dat is voor beide organisaties een grote uitdaging. Maar we hebben vertrouwen in elkaar en de reacties van belangstellenden maakt dat wij overtuigd zijn dat we de juiste koers zijn ingeslagen en de juiste aanpak hebben gekozen, vooral in deze crisistijd."
De mede-regisseurs borgen dat de wijk met een zodanige kwaliteit wordt ontworpen en gerealiseerd dat zij door de jaren heen haar aantrekkelijkheid behoudt en steeds aantrekkelijker wordt. Wonen en werken gaan er hand in hand met milieubewustzijn en gemeenschapszin. Er is binnen bouwvelden volop ruimte voor initiatieven en ideeën van toekomstige bewoners, ondernemers en anderen die zich er willen vestigen. Mensen maken de stad.” 

Breed palet aan initiatieven

En deze manier van werken slaat aan. De eerste 750 belangstellenden/initiatiefnemers hebben zich al op de website www.nobelhorstalmere.nl geregistreerd. Sommigen denken in panels mee over specifieke onderwerpen, anderen dienen een concreet plan in of proberen medestanders te vinden. Het eerste deel van Fase 1 (2012), met in totaal ongeveer ruim 250 woningen/kavels, wordt voor zo’n 70% ‘gevuld’ met initiatieven uit de markt, met wie de komende maanden contracten worden gesloten. In elke buurt wordt bovendien een plek gereserveerd voor de voor Nobelhorst karakteristieke buurtschuur, die door bewoners en ondernemers zelf kan worden bestemd. Ook dat behoort tot de initiatieven.               

Starten rond de brink in 2012

De komende maanden verwacht de projectorganisatie de contracten met de eerste initiatiefnemers te sluiten, die als collectief hun woningen willen (laten) bouwen. Eind van dit jaar zullen de eerste woningen in verkoop gaan, gevolgd door de kavels voor particuliere opdrachtgevers. Start bouw is voorzien voor de zomer van 2012. De start van het project ligt in het hart van Nobelhorst: langs een van de brinken en aan de ‘dorpsstraat’ waar levendigheid van ondernemers, bewoners en voorzieningen het stadsdorp voelbaar zal zijn.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel