Nieuwste inzichten in ventilatie
In het nieuwe Bouwbesluit, dat naar verwachting in 2011 wordt gepubliceerd, komen waarschijnlijk voorstellen om ook binnen de eigen woning scherpe eisen te stellen op het gebied van luchtverversing en/of verwarming (minder dan 30 dB(A)). De meetmethoden voor installatiegeluid die nu worden gebruikt (NEN 5077 – ISO 10052) zijn weliswaar betrouwbaar, maar ook omslachtig. Meten kan simpeler, bleek tijdens het symposium.
Eenvoudige methode
Samen met Alusta is door TNO een eenvoudige methode ontwikkeld. Het voordeel van de nieuwe methode is dat je niet alleen op minder punten in een vertrek hoeft te meten, maar ook dat de uitvoerder geen ‘geluiddeskundige’ hoeft te zijn. De uitkomsten van de vereenvoudigde meetmethoden zijn nagenoeg identiek aan de ‘omslachtige’ NEN 5077 en ISO 10052-methode. De vereenvoudigde methode is inmiddels ook in de nieuwe BRL 8010 ‘Ventilatie Prestatie Keuring’ opgenomen.
Hybride ventilatie
Volgens Wil de Gids, TNO, is de toekomst aan de hybride ventilatie. In zijn presentatie concentreerde De Gids zich op de nieuwe EnergiePrestatieNormering (EPN), waarin zich naar verwachting een kleine revolutie zal voltrekken. “Er gaat, waarschijnlijk vanaf 2011, veel veranderen in de aanpak van de EPN. De ventilatiestroom, infiltratiestroom, spuistroom en verbrandingsluchtstroom worden straks, anders dan nu, afzonderlijk berekend.” Het nieuwe ontwerp van de NEN 8088 gaat uit van systemen, waarbij onder meer het type woning, de ligging (hoogte), de bezetting en de seizoenen in acht worden genomen. Ook wordt onderscheid gemaakt in warmte- en koudevraag (dus koeling)-situaties. Opvallend in de resultaten van de rekenvoorbeelden die De Gids liet zien, was dat een geavanceerd systeem met natuurlijke toevoer (CO2-regeling per vertrek) er gunstig uitsprong. “De regeling, vraagafstemming en elektriciteitsgebruik van de ventilatoren worden belangrijker dan de verschillen tussen systemen.”
Reactie toevoegen