Nieuwe wegen voor echte energiebesparing

maandag 23 april 2012
timer 2 min
Op woensdag 25 april wordt een internationaal symposium over de energieprestaties van gebouwen gehouden. Op het voormalig stoomschip ss Rotterdam praten experts over de geloofwaardigheid van energienormen en –labels versus het werkelijke energiegebruik. Terwijl gebouwen en woningen in heel Europa een Energielabel moeten krijgen, verklaren experts dat we nieuwe wegen moeten inslaan om tot echte energiebesparing te komen.

Energiebesparing is een hot item, en de doelen die overheden formuleren worden steeds ambitieuzer. Tegelijk neemt het werkelijke energiegebruik in gebouwen alleen maar toe. Met alleen het opleggen van voorschriften en beperkingen, komen we er niet, zo zeggen de experts.  “We zijn voor een groot deel bezig met een papieren exercitie”.

 

Geprognotiseerde energiezuinigheid

“De industrie prijst zijn systemen en installaties aan met energiebesparingen die zij laten meten en aantonen in laboratoria. Echter, in de praktijk worden al die opgeklopte beloften nooit gehaald. Er is een gigantisch verschil tussen de geprognotiseerde energiezuinigheid van een woning of gebouw en het werkelijke energiegebruik.” Dat zegt ing. Ad van der Aa, technisch directeur bij Cauberg-Huygen en woensdag 25 maart gastheer voor het internationale symposium in Rotterdam.

 

Om de nationale en internationale energiebesparende ambities toch te kunnen waarmaken,  kan een grote slag worden geslagen door ervoor te zorgen dat het werkelijke energiegebruik voorspelbaar wordt. “Gebouwen en installaties moeten worden beoordeeld op hun werkelijke besparing en we moeten snappen waardoor het  gedrag van bewoners wordt bepaald en kan worden beïnvloed. Als we dat kunnen, zijn we in staat om de energie-uitgaven te garanderen en te sturen. We zijn hard op weg om dit doel te verwezenlijken” zegt van der Aa. “Wij voelen ons vereerd om in Nederland de internationale experts te mogen ontvangen en een platform te bieden om kennis uit te wisselen en afspraken te maken op weg naar een betrouwbaar en voorspelbaar energieverbruik.

 

Annex 53

Het symposium wordt georganiseerd in het kader van de International Energy Agency ECBCS-Annex 53 expertmeeting. Het symposium is bedoeld voor alle professionals die zich bezig houden met energiebesparing in de bouwsector, zoals projectontwikkelaars, architecten, installateurs, adviseurs en producenten. Sprekers zijn internationale vertegenwoordigers van de vastgoedwereld, de overheid, het universitair onderzoek en de advieswereld.

 

www.annex53.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel