Nieuwe stadswijk Almere Floriade wordt prototype Green City

woensdag 4 juli 2012
timer 3 min
De gemeente Almere heeft de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) uitgenodigd om in de komende tien jaar samen te bouwen aan een prototype Green City, waar de Nederlandse tuinbouwsector zich tijdens de Floriade 2022 aan de wereld kan presenteren. Dat is de kern van het Almeerse bod voor de Floriade 2022.

Winy Maas (MVRDV) is verantwoordelijk voor het ruimtelijk ontwerp van deze groene Cité Idéale, die in het hart van de stad, direct aan de (verdubbelde) A6 en langs de oevers van het Weerwater komt te liggen. Dit podium heeft geen tijdelijk karakter; het gebied wordt ontwikkeld als een nieuwe, blijvende stadswijk – Almere Floriade –, als een park van cultuur en ontspanning voor de mensen in de stad.

 

Almere Principle

De Metropoolregio Amsterdam staat voor een omvangrijke groeiopgave. Binnen deze opgave neemt Almere het grootste deel van de groei voor haar rekening; in de komende decennia moeten in Almere 60.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De vraag die Almere zich dan ook stelt, is hoe de groei van de stad kan samengaan met een verhoging van de kwaliteit van haar stadsbewoners. In lijn met het ‘combineer stad en natuur’ wil Almere komen tot een harmonie tussen rood en groen.

 

Een nieuwe, blijvende stadswijk

De groene Cité Idéale vormt een natuurlijk podium voor de 7e editie van de Floriade – en meer dan dat. Almere Floriade is de eerste invulling van het Concept Gebiedsontwikkelingsplan Almere Centrum-Weerwater – dat in mei van dit jaar door het Rijk en de gemeenteraad van Almere is vastgesteld – en daarmee van Almere 2.0. Dit betekent dat in de komende jaren fors wordt geïnvesteerd in de context van de Floriade – infrastructuur en het groen/blauw casco bijvoorbeeld – zonder dat Almere of de provincie daar extra geld voor moeten uittrekken. Het betekent ook dat alle investeringen in het Floriadeterrein diepte-investeringen zullen zijn, met een blijvende waarde.

 

Concept Structuurvisie Almere 2.0

Winy Maas (MVRDV), die ook verantwoordelijk is voor de Concept Structuurvisie Almere 2.0 en de ontwikkelstrategie voor Almere Oosterwold, heeft het Almeerse plan voor de Floriade ontworpen. Het is een plan dat past bij de moderniteit van Almere, en zo de continuïteit van de stedelijke ontwikkeling borgt.Almere Floriade zal, als een prototype Green City, échte oplossingen tonen voor échte problemen. Het wordt een plek die voedsel en energie produceert, die water zuivert en die stad en land, rood en groen met elkaar verbindt.

 

 

Ontwerp: een tapijt van tuinen

Almere Floriade wordt ontwikkeld als een tapijt van tuinen, dat over de locatie wordt gedrapeerd, bestaande elementen opneemt en wordt bekleed met een groene Floriadestad. Een fijnmazig carré is de onderlegger die richting geeft aan een eindeloze serie modeltuinen, paviljoens en andere onderdelen. Het carré legt tegelijkertijd de basis voor de ontwikkeling van een arboretum, waarin de collectie van planten, tuinen en kweekmethoden de drager van de ruimtelijke structuur zal zijn; een verkaveling met een helderheid en efficiëntie die refereert aan de Nederlandse tuinbouw en het polderlandschap. De structuur vormt een bezienswaardigheid, een icoon in zichzelf.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel