Nieuwe plannen Tabakspanden
Op de locatie aan de Spuistraat, op steenworp afstand van de Dam, komen woningen en bedrijfsruimten. Dit zorgvuldig ingepaste plan betekent een doorbraak in de jarenlange impasse op deze bijzondere en gevoelige locatie.
De Tabakspanden staan aan de Spuistraat en zijn vernoemd naar Hendrik Tabak (1900-1974); misschien wel de meest bekendste vastgoedbezitter die Amsterdam ooit gekend heeft. Na zijn overlijden wisselen de panden diverse malen van eigenaar en worden gekraakt; onderhoud en ontwikkeling komt stil te liggen. Als gevolg hiervan raken de panden sterk verwaarloosd.
Herontwikkeling
Sinds 2008 is De Key eigenaar van de panden, zij wil de herontwikkeling nu doorzetten. Doel van het project is het verbeteren van de leefbaarheid van de omgeving en het herstellen van sterk verouderde panden. Deze doelstelling komt voort uit de aanwijzing van de panden als tiende sleutelproject in project 1012 van de gemeente Amsterdam.
Plan toelichting
De Tabakspanden beslaan een aanzienlijk deel van twee bouwblokken tussen de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal. Daartussen is de 16e eeuwse stegenstructuur nog goed zichtbaar in de vorm van o.a. de Wijdesteeg en het Keizerrijk en de oriëntatie van de gebouwen. Het nieuwe plan sluit aan op deze historische structuur en introduceert tegelijkertijd nieuwe collectieve binnenplaatsen en verbindingen. Dat gebeurt door een combinatie van gerenoveerde monumentale oude panden en nieuwbouw die met zorg is ingepast in het bestaande weefsel. De tegenstelling tussen de formele, statige huizen aan de straten en de tussenliggende informele bebouwing levert een typisch Amsterdams binnenstedelijk woonmilieu op: complete rust en stilte op steenworp afstand van de stadsdrukte.
Historische Amsterdamse context
Het maken van nieuwe gebouwen in de historische Amsterdamse context is altijd een uitdaging. Met eerbied voor het verleden wordt de nieuwbouw op een eigentijdse manier ingepast tussen de oude buurpanden. Op de Spuistraat wordt een formeel ritme toegepast met hoge, regelmatige raampartijen in aandachtig gedetailleerde metselwerkgevels, geïnspireerd door de historische panden op deze locatie. Speciale aandacht is geschonken aan de vormgeving van de plint op de begane grond: van oudsher een beeldbepalend element in de oude binnenstad. In de Wijdesteeg komt de oorspronkelijk meer industriële sfeer terug in de horizontale raambanden, de schoorsteenelementen en de lange metselwerkvlakken. Het karakter van de binnenhoven is informeler met lichte gevels en een speels raampatroon. Het samenspel van de in oude glorie herstelde panden en de frisse nieuwe gebouwen zal een nieuwe impuls geven aan deze stadsbuurt waarin wonen, creativiteit en bedrijvigheid altijd al een rol hebben gespeeld in de binnenstedelijke dynamiek.
De plannen zijn van 27 januari tot 11 februari tentoongesteld bij Architectuurcentrum Arcam,
Reactie toevoegen