Nieuwe normen integrale brandveiligheid

dinsdag 8 juni 2010
timer 2 min
Meer samenhang tussen wetgeving, handhaving, certificering en normen.    

In 2010 wordt met het meer samenhang aanbrengen tussen wetgeving, handhaving, certificering en normen op het gebied van brandveiligheid in gebouwen vervolgd. Eind 2009 verscheen al de nieuwe NEN 2535 voor branddetectie- en meldinstallaties.

 

Daarnaast is er een ontwerp voor een nieuwe NEN 2575 met als ondertitel 'Brandveiligheid van gebouwen - Ontruimingsinstallaties - Systeem- en kwaliteitseisen en projecteringsrichtlijnen'. Deze norm stelt eisen aan het ontwerp, de uitvoering, de compatibiliteit en de kwaliteit van ontruimingsalarminstallaties. Deze zijn bedoeld om in geval van brand of andere noodsituaties een snelle en ordelijke ontruiming van een gebouw of buitenruimte te bewerkstelligen. Vrijwel alle wijzigingen in beide normen houden verband met een betere onderlinge afstemming, evenals op de internationale normen voor producten en componenten voor ontruiminginstallaties.

 

Aansprakelijkheid blijft
Nog niet zeker is of de nieuwe normen ook weer bij wetgeving als het Bouwbesluit en het Gebruiksbesluit door de overheid zullen worden aangewezen. De beveiligingsbranche ziet echter wel de aanpassing van honderdduizenden bestaande brandbeveiliging- en ontruiminginstallaties, wanneer deze moeten worden gehercertificeerd volgens de huidige regelgeving. De aansprakelijkheid van de gebouweigenaren om te voldoen aan de essentiële eisen in de wetgeving zelf blijft gewoon. Bovendien wordt de veiligheid in gebouwen en bedrijven in toenemende mate privaatrechtelijk geregeld in overeenkomsten als verzekeringspolissen. Dat betekent een hoop werk voor installatiebedrijven die zijn gecertificeerd voor ontwerp, aanleg, onderhoud en inspectie van installaties voor brandmelding, -detectie en alarmontruiming.

 

Integrale aanpak
In afwachting van een mogelijke wettelijke aanwijzing van de nieuwe versies van NEN 2535 en NEN 2575, mogen de nieuwe technieken waarover die onder deze normen vallen worden toegepast. Dat geeft manager Theo Everaers van branddetectiebedrijf Bosch Security uit Eindhoven aan. Dit bedrijf hield onlangs in Utrecht een speciale bijeenkomst voor gecertificeerde installateurs en onderhoudsbedrijven op het gebied van brandmelding, -detectie en ontruiming. Tijdens de bijeenkomst werd een aantal nieuwe installatieproducten en componenten gepresenteerd, die aansluiten bij de mogelijk heden die de nieuwe normen bieden. En die inhaken op de trend naar een meer integrale aanpak.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel