Nieuwbouw van woningen volgend jaar op dieptepunt

vrijdag 7 september 2012
timer 2 min
De nieuwbouw van woningen gaat volgend jaar uitkomen op 40.000 huizen. Dat is een halvering vergeleken met de jaren voor 2008, toen de crisis inzette. Dit voorspelt de Neprom, de branchevereniging voor projectontwikkelaars. Het aantal van 40.000 betekent een verdere daling ten opzichte van de 50.000 woningen die dit jaar naar verwachting worden gebouwd. Neprom baseert zijn schatting op de bouwplannen van projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en gemeenten.

Dat de bouw verder wegzakt komt volgens de Neprom mede door het Kunduz-akkoord. Daarin is afgesproken dat starters op de woningmarkt volgend jaar geen spaarhypotheek meer kunnen afsluiten. Ze moeten beginnen met aflossen, als ze hun rentelasten van de belasting willen aftrekken. Dat betekent hogere lasten voor mensen die hun eerste huis kopen, en dus dat nieuwe woningen minder aantrekkelijk worden.

De nieuwe hypotheekregels zitten Neprom-directeur Jan Fokkema dwars. Starters zijn duurder uit, terwijl bestaande huiseigenaren het oude voordeel houden. ‘Als je de renteaftrek aanpakt dan moet je dat in de breedte doen, in plaats van alleen de starter te benadelen’, zegt Fokkema. ‘We hebben juist die starter nodig om de markt in beweging te krijgen.’

Verlagen grondprijzen

Ook de vereniging van bouwondernemers NVB verwacht dat bouwers minder nieuwe huizen zullen voltooien. ‘De huizenprijzen zullen dalen en daardoor loont het minder om nieuwe huizen te bouwen’, zegt adjunct-directeur Leendert Meijers. ‘Gemeenten zouden hun grondprijzen moeten verlagen om de prijsdaling te compenseren, maar dat zie ik niet gebeuren.’

Gemeenten studeren nog op de mogelijkheden om hun grondprijzen te laten zakken. De Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) liet gisteren weten te werken aan een advies, dat over anderhalve maand wordt gepubliceerd.

Terugschroeven bouwplannen

Enkele jaren terug stelde het toenmalige ministerie van Vrom dat er voor een gezonde woningmarkt jaarlijks 80.000 nieuwe woningen moeten worden opgeleverd. Onder meer Almere heeft zijn bouwplannen afgelopen jaren moeten terugschroeven.

(bron: Financieel Dagblad)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel